© BELGA

“Ethiopiër uitgewezen zonder beslissing Raad voor Vreemdelingenbetwisting af te wachten”

De actiegroep Getting The Voice Out stelt woensdagavond aan de kaak dat de Dienst Vreemdelingenzaken vrijdagavond is overgegaan tot de gedwongen uitwijzing van een Ethiopische man, zonder de termijnen van de opgestarte procedures te respecteren. De man wachtte de definitieve beslissing van de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RvV) af, om de beslissing van het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CVGS), dat zijn tweede asielaanvraag had geweigerd, aan te vechten.

Bron: BELGA

De man werd in december 2023 opgepakt op de luchthaven van Zaventem. Dinsdag kwam Getting The Voice Out te weten dat de RvV de man in het gelijk had gesteld en de beslissing van het CVGS ongedaan had gemaakt. Dat betekent dat die verplicht is de aanvraag voor internationale bescherming in behandeling te nemen. Maar omdat de man vrijdag al gedwongen uitgewezen werd, heeft Getting The Voice Out sindsdien niks van hem vernomen.

“De Dienst Vreemdelingenzaken is op de hoogte gesteld van de beslissing van de RvV voor de uitwijzing, maar heeft toch haar beslissing om Sintayehu B. gedwongen uit te wijzen naar Addis Abeba op vrijdag 19 april gehandhaafd. Wij veroordelen deze uitwijzing, die heeft plaatsgevonden zonder enig respect voor de beslissingen van justitie”, zegt Getting The Voice Out. De actiegroep vraagt de verantwoordelijke autoriteiten om “de termijnen van de opgestarte procedures te respecteren, een competente administratieve rechtspraak haar werk te laten doen en zo de fundamentele rechten niet met voeten te treden”.

“Door zijn uitwijzing op deze datum te plannen, voor de RvV een beslissing heeft genomen, neemt u bewust de beslissing om Sintayehu B. terug te sturen naar een land dat hij ontvluchtte en waar een burgeroorlog woedt! Door dat te doen, verhindert u bewust dat hij gebruik kan maken van de rechtsmiddelen waarop hij recht heeft en eventueel kan genieten van internationale bescherming”, aldus de actiegroep.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer