Direct naar artikelinhoud
Onrust in Zimbabwe

Zimbabwaanse legerchef roept bevolking op tot kalmte en geduld

Legerchef Constantino Chiwenga vandaag: "Wees geduldig en respecteer de wetten."Beeld AFP

Het Zimbabwaanse leger heeft de bevolking vandaag opgeroepen "kalm en geduldig te blijven", zes dagen na de machtsgreep van het leger in het Afrikaanse land. Intussen weigert president Robert Mugabe vooralsnog op te stappen, ondanks druk van datzelfde leger, de straat en zijn eigen partij, de Zanu-PF.

"Wij, de veiligheids- en legertroepen van Zimbabwe, roepen de bevolking op kalm te blijven, geduld te oefenen en de wetten te respecteren", zo zei de stafchef van het leger, generaal Constantino Chiwenga, tijdens een televisieboodschap aan de vooravond van een nieuwe betoging.

Hij liet ook weten dat Mugabe 'in contact' staat met de door Mugabe afgezette vicepresident Emmerson Mnangagwa, "die binnenkort terugkeert naar Zimbabwe".

Nog vandaag heeft de partij van Mugabe, Zanu-PF, laten weten dat het morgen de afzettingsprocedure van de president wil inleiden, nadat de deadline voor Mugabe om af te treden, was verstreken. Mugabe had van zijn partij tot vanmiddag gekregen om af te treden als president. Hij staat onder huisarrest sinds de militaire machtsovername vorige week. Deed hij dat niet, kondigde de partij aan zelf de procedure te zullen opstarten om hem af te zetten. De partij hoopt op die manier zo snel mogelijk Mnangagwa aan te duiden als nieuwe president. 

President Mugabe gaf gisteren een speech op televisie, maar repte geen woord over aftreden.Beeld AFP
Het Zimbabwaanse leger in de straten van Harare.Beeld Photo News