Direct naar artikelinhoud
Wapentechnologie

VN wacht met regulering 'killer robots': "Dames en heren, de robots zijn de wereld niet aan het overnemen"

Een robot voor het Britse parlement tijdens een protestactie tegen autonome wapens in Londen, twee jaar geleden. De VN wil nog even wachten met regulering.Beeld reuters

“De robots zijn de wereld niet aan het overnemen.” Daarmee sluit de VN een vijfdaags debat over de regulering van autonome wapens af. Critici hekelen de traagheid waarmee de VN vooruitgang boekt.

Het klinkt als weggeplukt uit een sciencefictionfilm, maar het was het onderwerp van de Conventie van Conventionele Wapens (CCW) van de Verenigde Naties (VN): ‘killer robots’. Dat zijn wapens die zonder menselijke tussenkomst een doelwit kunnen identificeren en vernietigen. Het zijn dus robots die beslissen over leven en dood. Die worden nu bestempeld als de toekomst van het oorlogsvoeren.

Die worden aanschouwd als de toekomst van de oorlogsvoering. Het enige probleem is: er bestaan geen wetten of regels voor het gebruik van dergelijke wapens. Volgens critici wordt daar nu al bijzonder veel geld aan besteed en zouden die ‘snel’ klaar zijn voor de strijd. 

'Deze wapenwedloop is nu al aan de gang, dit worden massavernietigingswapens'
Toby Walsh, expert artificiële intelligentie aan de Universiteit van New South Wales

Uit verschillende hoeken weerklinkt de roep naar een wettelijke regulering van die wapens. "Deze wapenwedloop is nu al aan de gang", luidt Toby Walsh de alarmbel. Hij is expert artificiële intelligentie aan de Universiteit van New South Wales in Australië. "Dit worden massavernietigingswapens."

Daarvoor kwam de CCW vorige week samen, voor een vijfdaags debat over de kwestie. Daar is veel gesproken, maar weinig beslist. Amandeep Gill, voorzitter van de CCW, laat het niet aan zijn hart komen. “Dames en heren, ik heb nieuws. De robots zijn de wereld niet aan het overnemen. De mens is nog steeds de baas.”, sprak hij.

Dat stelt de critici allesbehalve gerust. Onder andere Human Rights Watch en het Internationale Rode Kruis riepen al op om daar snel werk van te maken. Zij zullen toch geduld moeten uitoefenen.  De CCW komt namelijk pas binnen twee jaar opnieuw samen om het onderwerp te bespreken. "Maar deze gesprekken waren al een goede start."