Direct naar artikelinhoud
Eurostadion

Eurostadion: Grimbergen geeft negatief advies over aanvraag omgevingsvergunning

Paul Gheysens (R), baas van Ghelamco, bij een maquette van het Eurostadion. Als het van Grimbergen afhangt, blijft het daar bij.Beeld BELGA

Het stadsbestuur van Grimbergen adviseert de Vlaamse overheid negatief inzake de omgevingsvergunningsaanvraag voor het Eurostadion op Parking C. Dat negatief advies werd verwacht.

Grimbergen staat niet te springen voor de komst van het Eurostadion dat bouwpromotor Ghelamco op Parking C wil neerpoten. De stad organiseerde daarvoor een openbaar onderzoek. Er liepen meer dan 2.500 bezwaren binnen. Ook de omliggende gemeenten Vilvoorde, Meise en Wemmel dienden een bezwaarschrift in.

Dat is een zoveelste episode in het aanslepende dossier genaamd Eurostadion. Enkele maanden geleden trok Ghelamco haar bouw- en milieuvergunningsaanvraag voor het project in. Het bedrijf verving die door een omgevingsvergunning bij de Vlaamse overheid. 

Een buurtweg, mobiliteitsproblemen, overlast, andere grote projecten en stedenbouwkundige normen.
Grimbergen hanteert verschillende argumenten tegen het Eurostadion

Daarin nam het ook enkele aanpassingen op, om tegemoet te komen aan eerder geuite kritiek. Zo wil men het Eurostadion bijvoorbeeld tien procent kleiner bouwen dan eerder voorzien. Op vlak van mobiliteit werden de afspraken met de Vlaamse regering uit het mobiliteitsconvenant voor dit project op financieel vlak gefinaliseerd.

Van een vergunning kan vandaag echter nog geen sprake zijn, omdat de buurtweg die door Parking C loopt nog niet afgeschaft is. Een beroep hierover bij minister Schauvliege tegen een deputatiebesluit dat de buurtweg afschaft loopt nog.

De Grimbergense burgemeester Marleen Mertens (CD&V) haalt die buurtweg ook aan als argument, net als de mogelijke mobiliteitsproblemen en overlast. Ook vindt de stad dat er te weinig rekening wordt gehouden met andere grote projecten in de buurt, zoals NEO. Ook aan de stedenbouwkundige normen zou deze aanvraag niet voldoen.