© rtv

Standbeeld van holocaustslachtoffer is het laatste puzzelstukje in het verhaal van kunstenaar Koenraad Tinel

Mechelen -

In het Mechelse Tinelpark, vlakbij kazerne Dossin, staat sinds vrijdag een bronzen standbeeld van holocaustslachtoffer Betty Galinsky. Zij was de pianolerares van kunstenaar Koenraad Tinel (90). “Haar foto hing al jaren in mijn atelier. Ik moest er iets mee doen”, zegt hij.

Ward Bosmans

Niet alleen is Edgard Tinel, naar wie het Tinelpark is vernoemd, toevallig de nonkel van Koenraad, het verhaal achter het standbeeld dat daar nu staat is er één om stil van te worden. Betty Galinski was een Joodse pianolerares die geboren werd in Oekraïne. Ze ontvluchtte haar land en kwam in Gent terecht. Daar leerde ze de familie Tinel kennen. De familie was uitgesproken Nazistisch, maar toch gaf Betty drie jaar lang les aan de kleine Koenraad Tinel. “Ze deed dat goed, want op mijn zesde speelde ik al stukken van Bach”, zegt Koenraad. In 1942 werd Betty Galinski opgepakt door de Duitsers en vanuit Mechelen gedeporteerd naar Auschwitz waar ze stierf in de gaskamers. “Plots was ze weg. En ze kwam nooit meer terug”, zegt Koenraad.

“Als kind van nazigezinde ouders heb ik de gruwel van dichtbij meegemaakt”

Koenraad Tinel

Kunstenaar

Het standbeeld toont Betty Galinski als 20-jarig meisje.© Ward Bosmans

Met het bronzen beeld van 4,6 meter hoog wil hij zijn pianolerares eren. “Ik heb Betty Galinsky geboetseerd naar haar gelijkenis. Ze is dan ongeveer twintig jaar oud en draagt een grote hoed. Op de plaats van haar hart heb ik haar pianohand afgebeeld. Haar torso zit in een kist, alsof ze al gekooid is, daaronder komt haar kleed dat op een vlam lijkt. Betty is opgehangen in een stalen staketsel als symbool van de spoorweg die haar en zovele andere slachtoffers naar de vernietigingskampen bracht.”

“Voor mij is dit monument een appel om het leven van elke mens te eerbiedigen”

Koenraad Tinel

Kunstenaar

Hoop

“Toen ik een tiental jaar geleden het eerste ontwerp aan het smeden was, zei mijn goede vriend en holocaust-overlever Simon Gronowski mij: ‘Dit gaat niet alleen over Betty, dit is ook een monument voor alle slachtoffers van de Nazi’s.’ En zo voelt het ook. Als kind van nazigezinde ouders heb ik de gruwel van dichtbij meegemaakt. Het is mijn hoop dat jonge mensen vandaag het monster, dat in ieder van ons huist, in de gaten houden. Blijf wakker. Geloof niet in het grote gelijk. Voor mij is dit monument een appel om het leven van elke mens te eerbiedigen”, sluit kunstenaar Koenraad Tinel af.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Kazerne Dossin