Direct naar artikelinhoud
NieuwsBuitenland

▶ Eén dode en zeker 30 gewonden na zware turbulentie op vlucht van Londen naar Singapore, video toont chaos aan boord

Het toestel van Singapore Airlines op de luchthaven van Bangkok.Beeld via REUTERS

Op een vlucht van Londen naar Singapore is zware turbulentie ontstaan. Daarbij zijn één dode en een dertigtal gewonden gevallen, zeven onder hen zouden er erg aan toe zijn. De overleden passagier zou een 73-jarige Brit zijn die een hartaanval kreeg.

Video wordt geladen...

Het ging om een vlucht met een Boeing 777-300ER die maandag was opgestegen in Londen en op weg was naar Singapore. Het toestel werd na “ernstige turbulentie” dinsdag omgeleid naar Bangkok, waar het om 15.45 uur lokale tijd (10.45 uur Belgische tijd) landde. De luchtvaartmaatschappij zegt dat één persoon om het leven kwam. Volgens Thaise media raakten 30 mensen gewond.

“Plotseling begon het vliegtuig omhoog te kantelen en te schudden”, zegt Dzafran Azmir, een 28-jarige student aan Reuters. “Ik zette me schrap. Plots was er een zeer dramatische val waardoor iedereen die neerzat en geen veiligheidsgordel droeg meteen tegen het plafond terechtkwam.”

Het interieur van het vliegtuig na de landing.Beeld REUTERS

Uit de vluchtgegevens blijkt dat het toestel op een hoogte van 11,2 kilometer vloog. In enkele minuten tijd zakte het vliegtuig echter 1,8 kilometer, wat voor de passagiers een angstaanjagende ervaring moet zijn geweest.

Het interieur van het vliegtuig na de landing.Beeld REUTERS

Tropisch onweer

Meer dan tien ambulances stonden het vliegtuig op te wachten. De regio kampt momenteel met tropische onweersbuien.

Het betrokken toestel is een Boeing 777-300ER van de Singaporese luchtvaartmaatschappij. Er waren 211 passagiers en achttien bemanningsleden aan boord.

Dinsdagavond lokale tijd waren volgens Singapore Airlines nog achttien mensen opgenomen in het ziekenhuis, terwijl daar ook twaalf anderen verzorging kregen. “De resterende passagiers en bemanningsleden worden onderzocht en indien nodig behandeld op de internationale luchthaven Suvarnabhumi in Bangkok”, zegt de maatschappij.

Twitter bericht wordt geladen...

Bijstand

Op sociale media betuigt Singapore Airlines zijn medeleven met de naasten van het dodelijke slachtoffer. “Onze prioriteit is om alle mogelijke bijstand te leveren aan alle passagiers en bemanningsleden aan boord van het vliegtuig”, luidt het.

“We werken samen met de lokale autoriteiten in Thailand om de nodige medische hulp te bieden en sturen een team naar Bangkok voor bijstand.” De luchtvaartmaatschappij heeft ook een speciaal telefoonnummer opgezet waarop familieleden van passagiers terechtkunnen voor informatie.

Wat is turbulentie?

De lucht in onze atmosfeer is voortdurend in beweging, maar niet op elke hoogte even snel. Hierdoor ontstaan verschillende luchtlagen die elk aan een ander tempo bewegen.

Tussen die lagen vormen zich opwaartse en neerwaartse luchtstromen. Die zijn uiterst onregelmatig en vertonen grote verschillen in richting en sterkte van de wind. Wanneer een vliegtuig door deze stromen vliegt, resulteert dat in turbulentie. Het voelt dan alsof iemand het toestel door elkaar schudt.

Ook al lijkt het van binnenin een vliegtuig mogelijk niet zo voor passagiers, is turbulentie voor vliegtuigen zelf absoluut niet gevaarlijk. Die zijn namelijk zo gebouwd dat ze zonder problemen aan veel hevigere krachten onderhevig kunnen zijn dan de zwaarste turbulentie die ooit is voorgekomen.