Direct naar artikelinhoud
Club Brugge

Club heeft kwade klant aan Antwerp

▶ Saulo Decarli rent na zijn doelpunt het veld over met de bal onder zijn truitje.Beeld Photo News

Met 30 op 33 heeft Club Brugge zijn beste competitiestart sinds 2002-2003 beet. Niet verwonderlijk in de wetenschap dat Club gisteren nog maar eens voor rust op voorsprong kwam. Voor de achtste keer al in elf competitiematchen.

Pas in de 35ste minuut brak Decarli de ban. 'Pas', omdat de Brugse fans het niet meer gewoon zijn zolang te moeten wachten op een doelpunt van hun helden. Slechts één keer gebeurde dat later. Op Charleroi in minuut 68, meteen ook de enige keer dat Club voor rust niet tot scoren kwam. Van de overige tien matchen kwam Club acht keer op voorsprong in de eerste helft. Enkel op speeldag twee thuis tegen Eupen en op speeldag zes uit bij Moeskroen lukte dat niet. Eupen kwam al vroeg 0-1 voor, net als Moeskroen.

Acht keer op elf speeldagen, dat is 72 procent. Opmerkelijke vaststelling toch. Vooral omdat dat Club vorig seizoen in de reguliere competitie in totaal maar elf keer lukte. Die acht wedstrijden werden ook gewonnen. Goed begonnen is half gewonnen.

Altijd scherp starten

"Dat is niet iets waar we specifiek op werken", reageerde Ivan Leko. "Ik wil gewoon vanaf de eerste tot de laatste minuut óns voetbal zien. Tactisch, fysiek en mentaal. Op tactisch vlak de discipline aanhouden van ons systeem, op fysiek vlak blijven lopen en op mentaal vlak meer honger en ambitie tonen dan de tegenstander. Het is belangrijk om goed te beginnen, maar een wedstrijd duurt negentig minuten."

'Dit was geen spektakel, wel een wedstrijd voor mannen'
Ivan Leko

Leko mag dan wel zeggen dat het vroeg op voorsprong komen geen doel op zich is, de transformatie van Club is opmerkelijk. "Het probleem is mentaal", herhaalde Michel Preud'homme vorig seizoen meer dan eens. Toen hij nog maar eens moest vaststellen dat zijn ploeg pas in actie leek te komen in de tweede helft of na een achterstand. Dat probleem is nu helemaal van de baan. De Bruggelingen starten telkens opnieuw scherp. Het is geen toeval meer als je in zes matchen al in het eerste kwartier scoort.

Dan is de verklaring vooral mentaal. "Meer honger en ambitie tonen", zoals Leko zegt. Dat er zo'n jonge ploeg op het veld staat, helpt daarbij. Jonge gasten rekenen minder en gaan er vol voor. Vanaf de eerste minuut. De opfrissing van de kleedkamer heeft in die zin meer dan zijn werk gedaan. Net als de keiharde concurrentie.

Antwerp-coach Laszlo Bölöni had het voortdurend over een combat. En dat was de juiste bewoording. Veel voetbal viel er niet te zien voor Leko, behalve dan in de laatste tien minuten, toen Antwerp plots wel liet zien dat het meer kon dan duels aangaan, bikkelen en tijd winnen. Club kon niet anders dan meegaan in die duels. Met succes overigens. En dat maakte Leko gelukkig.

"Dit was geen spektakel, wel een wedstrijd voor mannen. Dat zie ik ook wel eens graag", vertelde de Kroaat. "We wisten dat Antwerp een ploeg is die fysiek zeer sterk is en dicht op de man speelt. Ze voetballen op een andere manier dan de meeste ploegen in België. Wij hadden vandaag enkele spelers die totaal onder hun niveau speelden en als je dan toch kan winnen, moet je blij zijn."