Gescheiden ouders praten nauwelijks nog over eigen kinderen: deze app moet daar verandering in brengen

© Photo News

Communiceren over de kinderen na een scheiding: volgens een onderzoek van de Universiteit Antwerpen blijft het een groot probleem. En net daarom pakt ze uit met de gratis smartphone-app KiT, die dat euvel moet oplossen.

Guy Stevens

Ongeveer één huwelijk op de drie in ons land blijft niet duren. Al te vaak zijn daar kinderen bij betrokken, die in veel gevallen het slachtoffer van de situatie dreigen te worden. Plots hebben ze twee verschillende plaatsen die ze ‘thuis’ moeten noemen en twee personen die beslissingen voor en over hen nemen.

Dat laatste is net het probleem, hebben onderzoekers van de UAntwerpen geconcludeerd uit een studie. Liefst in een op de vier gevallen praten gescheiden ouders nooit over de kinderen die ze samen op de wereld gezet hebben. 28,5 procent doet dat minder dan één keer per maand, 43 procent van hen neemt nooit samen een grote beslissing over de kinderen en 40,5 procent doet dat minder dan één keer per maand.

Om daar een oplossing voor te vinden, heeft de universiteit een applicatie voor smartphones ontwikkeld. KiT staat voor Keep in Touch en helpt de ouders om alles praktisch te regelen. “De app bevat verscheidene functies”, zegt onderzoeker Kim Bastaits (UAntwerpen). “Zo is er de kalender waarin de ex-partners en de kinderen afspraken kunnen toevoegen, voor zichzelf of voor een ander gezinslid. In één oogopslag wordt ieders planning duidelijk: van doktersafspraken over vakantieregeling tot sportwedstrijden. Het prikbord maakt het makkelijk om berichten en foto’s met elkaar te delen, zodat iedereen op de hoogte blijft van wat er gebeurt in het leven van de anderen.”

Ook chatten kan via de app, net als informatie opzoeken over scheiden en alles wat daarbij komt kijken.

Onderzoek

Wie de app gebruikt, krijgt ook vragenlijst voorgeschoteld die past in het onderzoeksproject Families in Transitie, Transitie in Families van professor Dimitri Mortelmans. “Met dat onderzoek willen we nagaan hoe de communicatie tussen gescheiden ouders en hun kinderen verbeterd kan worden.”

“Wie de app gebruikt, zal tweemaal een vragenlijst krijgen. Alle gegevens worden uiteraard anoniem verwerkt en de teksten die bijvoorbeeld in de chatfunctie worden ingevoerd, zullen nooit zichtbaar zijn voor de onderzoekers”, aldus Mortelmans. “Na de tweede vragenlijst kan de app gewoon verder worden gebruikt. Niemand zal ooit te weten komen dat u deelnam aan deze wetenschappelijke studie.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen