© Stad Mechelen

Stedelijke schuldenberg moet voor het eerst in 18 jaar krimpen, onder andere voor verkoop Nekkerhal en taxshift

Het Mechelse stadsbestuur stelde dinsdag haar begroting voor 2019 voor. Daaruit blijkt vooral dat de stad de torenhoge schuld wil terugdringen. Daarnaast is er meer geld voor het Sociaal Huis en enkele andere investeringen.

Stijn Van de Sande

Het terugdringen van de stadsschuld is een van de belangrijke uitdagingen voor het stadsbestuur. “De schuld ­laten dalen zijn we aan onszelf en aan de bevolking verplicht”, zegt schepen van Financiën Koen Anciaux (Vld – Groen – M+). “We mikken daarom in 2019 op een daling van ongeveer vijftien miljoen euro. Eind 2018 bedroeg de schuld nog 278,7 miljoen euro, terwijl dat eind dit jaar 263,9 miljoen euro moet zijn.”

Om de schuld af te bouwen, pakt de stad uit met een taxshift. “Nadat de opcentiemen op de roerende voorheffing de laatste vijf jaar telkens daalden, gaan ze dit jaar opnieuw omhoog van 938 naar 1100”, zegt Anciaux. “Voor een gemiddeld huishouden betekent dit dat ze op jaarbasis 72 euro bijkomende onroerende voorheffing moeten betalen. De Aanvullende Persoonlijke Belasting daalt dan weer van 7,4% naar 6,8%. Daarmee komt Mechelen na Oostende en Leuven op de derde plek van steden die het minst belasten op inkomen. Alles samen genomen zal deze fiscale operatie dus weinig impact hebben op de gewone Mechelaar.”

Andere retributies gaan volgens ­Anciaux niet omhoog, de stad zal wel een deel van haar patrimonium verkopen. “De verkoop van de Nekkerhal staat nog steeds op de planning”, klinkt het. “En we gaan ook enkele landbouwgronden van de hand doen. Verder willen we ook snoeien in de overbodige kosten om zo een totale daling van vijftien miljoen euro te bekomen.”

Blijven investeren

De dotaties voor de politie Mechelen-Willebroek en Hulpverleningszone Rivierenland worden wel met respectievelijk 300.000 en 400.000 euro verhoogd en ook het Sociaal Huis krijgt meer geld. Het budget stijgt met 3,5 miljoen euro tot 14,8 miljoen euro. “We trekken dit jaar liefst 366.253 euro uit voor de aanpak van kinderarmoede. Tegen het einde van de legislatuur moet de kinderarmoede in onze stad gehalveerd zijn”, zegt Anciaux.

De stad wil ook blijven investeren. Zo komt er een nieuwe straat achter de Nekkerhal, worden delen van de openbare verlichting vernieuwd en worden er rioleringswerken gepland. Ook het openbaar domein in de Gandhiwijk zal worden aangepakt en de straten in de Albertuswijk worden vernieuwd. Jeugdhuis ROJM krijgt dan weer 27.700 euro voor het project Reconnect, dat ex-gevangen begeleidt. Ten slotte wordt er 50.000 euro vrijgemaakt voor een extra subsidie voor het Steunpunt Asiel en Migratie voor de opvang van vluchtelingen.