© Archief REUTERS

Kost een gram cannabis in Antwerpen echt 3,47 euro?

“Antwerpen blijkt de op acht na goedkoopste stad ter wereld te zijn om cannabis te scoren”, berichtte Newsmonkey.be maandag. De nieuwssite baseerde zich daarvoor op een vergelijking die Seedo heeft gemaakt. Dat bedrijf staat geregistreerd in Israël en verkoopt vanaf de zomer via zijn website de Seedo Homelab: een soort broeikas om cannabisplanten in te kweken.

Nikolas Vanhecke

“Onze doelstelling is om medicinale en recreatieve gebruikers toe te laten hun eigen voorraad te kweken”, schrijft Seedo. “Zo ontwijken die gebruikers schadelijke pesticiden en vermijden ze extra belastingen (in landen of regio’s waar cannabis mag worden verkocht, red.).”

Om zijn product aan de man te brengen, heeft Seedo er baat bij dat cannabis zo salonfähig mogelijk wordt voorgesteld. Daarom maakte het een prijsindex waarbij het cannabis beschouwt als een product waarop een overheid na legalisering taksen zou kunnen heffen.

© Sergi Reboredo

Het nieuwsbericht dat News­monkey over die ranking heeft gemaakt, begint met een opvallende vaststelling: “Antwerpen staat als enige Europese stad in de top 10 van steden waar marihuana het goedkoopst is.” Boven aan de lijst staat Quito, de hoofdstad van het Latijns-Amerikaanse Ecuador, waar een gram cannabis 1,34 dollar (1,08 euro) kost. In Antwerpen is er sprake van 4,29 dollar per gram, of 3,47 euro. Daarmee staat de stad, waar cannabis volgens Seevo “gedeeltelijk legaal” is, tussen het Kazachse Astana (4,22 dollar) en het Indiase New Delhi (4,38 dollar).

Behalve uit een bevraging die Seedo heeft uitgevoerd, zou de ranking ook gestoeld zijn op het meest recente ‘Wereld Drugsverslag’ van de tak binnen de Verenigde Naties die zich bezighoudt met drugs en criminaliteit. Maar in het onderdeel van het VN-verslag waar het artikel op News­monkey naar verwijst, komt Antwerpen nergens voor. België duikt alleen op bij een kaartje, als schakel in de handel van onder meer cocaïne. Een ander luik van de studie heeft het wel over Antwerpen, maar dat gaat dan over de vaststelling dat in het Antwerpse afvalwater bijzonder veel sporen van cocaïne zitten, niet over cannabis.

Op een site geeft Seedo meer duidelijkheid over de methodiek. Er is sprake van ‘crowdsourced city-level surveys’, bevragingen van gebruikers in steden dus. Die vaststellingen heeft Seedo dan bijgesteld volgens het Wereld Drugs Rapport 2017 van de VN.

Het is onduidelijk waar Seedo de VN-data voor Antwerpen dan wel heeft gehaald. Op een aparte website waar de VN hun data vrijgeven, is het alleen mogelijk om op landen­niveau de prijzen na te gaan. Daar is de gemiddelde verkoopprijs voor cannabis in België 9,6 euro per gram. Het minimum bedraagt 3,3 euro, het maximum 21,9 euro.

“De gemiddelde prijs bij de eindgebruiker bedraagt 7,5 tot 10 euro per gram”, zegt Ken Witpas, drugsmagistraat bij het Antwerpse parket. “Doorgaans wordt 10 euro per gram betaald. Het kan zijn dat iemand een korting krijgt wanneer hij grotere hoeveelheden aankoopt, maar niet in die mate dat men tot 3,5 euro per gram komt.”

Een ad-hoc­bevraging van de drugshulpverlening bij intensieve gebruikers kwam ook tot dat bedrag van 10 euro per gram.

Conclusie: we beoordelen de stelling als niet waar. Zelfs tegen groothandelsprijzen ligt het bedrag per gram cannabis in Antwerpen veel hoger dan de berekening die Seedo maakte. Het gevolg is dat lijstjes met duurste en goedkoopste cannabis­steden onbetrouwbaar zijn, laat staan dat daarmee kan worden uitgemaakt hoeveel taksen een stad of regio eruit zou kunnen halen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER