© dieter verschooren

Van zolderbrouwer tot leverancier van (alweer) gesmaakt streekproduct

Geboren en getogen Kruibekenaar Daniel Brijs heeft zijn eigen brouwerij opgetrokken in de Langestraat. Hij heeft momenteel zes verschillende bieren op fles, maar er staan altijd nieuwe pareltjes

te pruttelen in de ketels van brouwerij Brixius.

dieter verschooren

Begin jaren 90 sleurde de toen twintigjarige Daniel Brijs enkele potten naar zijn zolderkamer om er bier in te brouwen. Nu, goed 25 jaar later, staan er verschillende ketels te blinken in zijn eigen thuisbrouwerij Brixius - een opgeknapte schuur in de tuin - en produceert hij er artisanaal bier. “De naam Brixius komt van mijn voorouders, die droegen de naam enkele honderden jaren geleden”, zegt Daniel. “Het is altijd al een droom geweest om mijn eigen bier te bottelen. In mijn brouwerij kan ik me volledig laten gaan. Nu staan er zes bieren op fles, maar in de ketels staan nog enkele proefprojecten te rijpen.

Het eerste bier dat ik hier brouwde, de Green Hop, is gemaakt met hop uit de eigen tuin. De oplage is dus zeer beperkt, maar het resultaat is geslaagd.”

De andere bieren, Isidoor, Mila en Morris vertellen elk een uniek verhaal. “De Isidoor is een flinke jongen met een alcoholpercentage van 9,5, op smaak gebracht met koffie van de lokale Ross Coffee. Als jonge snaak heb ik altijd tegen mijn vader gezegd dat ik ooit een bier aan hem zou opdragen. Mijn vader heet Isidoor, dus het bruine bier is een ode aan hem. De andere bieren zijn vernoemd naar mijn vroegere honden. Morris is in augustus overleden en het bier is volledig op hem gebaseerd. Het heeft hetzelfde zachte karakter en dezelfde kleur als Morris. Mila is een apart verhaal. Dat is een verzamelnaam voor testbrouwsels die niet terugkomen. Als een bier niet uitpakt hoe ik het zou willen, wordt het als een Mila gebotteld en is het dus steeds een verrassing.”

Boenk erop!

Zijn nieuwste biertje, Boenk!, heeft echter niks te maken met honden. “Deze quadruppel moest het paradepaardje van de brouwerij worden. Ik heb onlangs zeven proefbrouwsels laten testen door mijn vrienden en iedereen was laaiend enthousiast over eenzelfde bier. Een van de reacties was: ‘Ja Daniel, dat is er boenk op! Vandaar dus de naam. Hij staat sinds deze week op fles, samen met de BBB. Brixius Blond Bier is een zacht blond bier, met een kleine knipoog naar borsten, buik en billen.”

www.brouwerijbrixius.be