© Guy Delforge

LAB school krijgt Groene Pluim Klein-Brabant

Traditiegetrouw hielden Groen Bornem en Groen Puurs-Sint-Amands samen hun nieuwjaars­receptie. Daarbij werd ook dit jaar de Groene Pluim uitgereikt. De prijs ging ditmaal naar de school LAB uit Sint-Amands.

gdb

De beide afdelingen van Groen slaan al enkele jaren de handen in elkaar om bij het begin van het nieuwe jaar de Groene Pluim uit te reiken aan een persoon of een organisatie die zich het voorbije jaar heeft ingezet voor een ecologisch of sociaalmaatschappelijk doel. Het was Vlaams parlementslid voor Groen Elisabeth Meuleman die in Hingene de drie genomineerden mocht voorstellen en de Groene Pluim mocht overhandigen.

De drie genomineerden waren dit jaar: JNM Klein-Brabant, Lab gedreven onderwijs en Zorgboerderij ’t Zomerkoninkje uit Puurs. “Het zijn drie organisaties die niet bezig zijn met vastgeroeste structuren”, zei Meuleman “Ze vertrekken vanuit menselijk standpunt en werken heel participerend. Sociaal, welzijn en groen zijn ook de drie pijlers van onze partij.”

Naast het diploma kregen de winnaars ook een kunstwerk mee. “Niet zomaar een kunstwerk. Deze installatie is een levend kunstwerk”, zei José Depuydt, die het werk maakte. “Het is een kapstok met groene – en één geel – hesjes met daarop telkens een andere, door mezelf geschreven haiku. De bedoeling is dat elke dag steeds andere kinderen de hesjes dragen. Zo dragen ze de verschillende boodschappen van de haiku uit.”

Directeurs Tinneke Van Kerckhoven en Kristien Bruggeman van LAB waren heel blij met de erkenning. “Wij dragen het alternatieve uit in ons onderwijsproject, maar ook in ons bouwproject”, zegt Bruggeman. “We wilden een groene omgeving bieden aan onze kinderen en dat is, dankzij de samenwerking met de vzw Zonnehuis, gelukt”, zegt Tinneke Van Kerckhoven. “We zitten nu in een prachtig domein van achtduizend vierkante meter met veel groen en zelfs een bos. Het nieuwe gebouw dat we er zetten, is een bijna-energieneutraal gebouw. Het is een circulair gebouw waarin alles hergebruikt en herplaatst kan worden. Dat sluit helemaal aan bij onze visie.”

“Dat de prijs een kapstok is, valt ook heel goed mee”, zegt Bruggeman. “Wij willen immers ook een kapstok zijn voor onze jongeren en hen van alles aanbieden waar ze daarna mee aan de slag kunnen in hun leven.”