Van de meest productieve verdediger van Europa tot een Argentijn die Maradona van de troon stootte: hou deze drie Florentijnen maar in de gaten

Christian Kouamé kent u uiteraard, maar kunt u nog drie andere spelers van Fiorentina opnoemen? Bij deze: drie mannen die u straks zeker in de gaten moet houden bij La Viola.

Yanko Beeckman

Lucas Quarta (27): de meest productieve centrale verdediger van Europa

Als Club Brugge wil scoren, zal het voorbij Lucas Martinez Quarta moeten. De Argentijn is een van de sterkhouders centraal achterin bij Fiorentina. Volgens de data van statistiekenbureau WyScout is Quarta zelfs de beste centrale verdediger van de Serie A. Dat hij qua data zo goed scoort, heeft ook met maken met het feit dat Quarta geregeld een doelpuntje meepikt – zo scoorde hij begin dit seizoen nog tegen RC Genk in de groepsfase van de Conference League. Met in totaal acht goals en één assist is Quarta zelfs de meest productieve centrale verdediger van de vijf grootste Europese competities. Opletten, Club.

Quarta is ook een dierenvriend en heeft thuis een hondje dat luistert naar de naam Bernabeu – een verwijzing naar het iconische Estadio Santiago Bernabeu, het stadion van Real Madrid waarin Quarta in 2018 met River Plate de finale van de Copa Libertadores won tegen aartsrivaal Boca Juniors. In aanloop naar die finale werd Quarta nog enkele maanden geschorst omdat hij werd betrapt op het gebruik van hydrochloorthiazide, volgens apotheek.nl “een plastablet dat de bloeddruk verlaagt en de pompkracht van het hart verbetert”.

© AP

Nicolas Gonzalez (26): de man die Maradona van de troon stootte

Ook voorin loopt er bij Fiorentina een Argentijn rond voor wie Club Brugge maar beter oplet. Met dertien doelpunten en vier assists is rechtsbuiten Nicolas Gonzalez de meest productieve speler in de kern van de Italianen – ook hij maakte in de groepsfase overigens een goal tegen Genk. Bij Fiorentina zullen ze blij zijn dat hun investering rendeert, want drie jaar geleden betaalde de club liefst 24,5 miljoen euro aan Stuttgart. Gonzalez is daarmee de duurste aankoop uit de clubgeschiedenis.

Daarnaast heeft de Argentijn nóg een straf transferrecord op zijn naam staan. Stuttgart betaalde in de zomer van 2018 een dikke 11 miljoen euro aan Argentinos Juniors voor Gonzalez. Daarmee stootte hij ene Diego Armando Maradona van de troon als duurste uitgaande transfer in de clubgeschiedenis. Maradona trok in 1982 voor dik 7 miljoen euro van Argentinos Juniors naar Barcelona. Gonzalez is een vaste waarde bij de Argentijnse nationale ploeg, maar het WK in Qatar, waar La Albiceleste de wereldbeker pakte, moest hij door een blessure in laatste instantie aan zich laten voorbijgaan.

© REUTERS

Andrea Belotti (30): de spits die moest plaatsmaken voor Lukaku

De cijfers van Andrea Belotti boezemen niet meteen angst in. De Italiaanse spits scoorde nog maar één keer voor Fiorentina. Belotti heeft wel het excuus dat hij pas sinds deze winter voor La Viola speelt. In zijn beste periode bij Torino werd hij gelinkt aan enkele van de grootste clubs van Europa, maar uiteindelijk trok hij in de zomer van 2022 transfervrij naar AS Roma. Daar kwam hij dit seizoen na de komst van Romelu Lukaku steeds minder aan spelen toe, waarna een uitleenbeurt aan Fiorentina volgde.

Als Belotti donderdagavond de netten toch nog eens zou doen trillen, kunnen we u alvast vertellen hoe hij dat doelpunt zal vieren: met de hand verticaal op zijn voorhoofd geplaatst imiteert hij een haan – een eerbetoon aan een jeugdvriend, wat Belotti de bijnaam Il Gallo, de haan, opleverde. Belotti is overigens zeer gelovig. Zijn twee grootste helden? Paus Johannes II en Don Sergio, de priester uit zijn geboortedorp. De kans bestaat dat we Belotti straks ook tegenkomen op het EK, want de aanvaller is een vaste waarde in de selectie van de Italiaanse nationale ploeg, waarmee hij in 2021 Europees kampioen werd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER