Het stadsbestuur nam het op tegen het Hannah Arendt Instituut.© Leen Van de Sande

Drakenboten racen op Binnendijle: “Hopelijk kan dit een jaarlijkse traditie worden”

Mechelen -

De vele bezoekers van de braderie keken vrijdagnamiddag raar op toen ze op de Binnendijle drakenboten tegen elkaar zagen racen. Naar aanleiding van de verhuis van het Hannah Arendt Instituut naar De Zalm aan de Zoutwerf in Mechelen werd de Dijle een spannende wedstrijdzone.

Ward Bosmans

Het Hannah Arendt Instituut is al een tijdje in Mechelen gevestigd, maar krijgt nu een vaste stek in het historische pand De Zalm aan de Zoutwerf. De instelling wil meewerken aan een stabiele samenleving waarin iedereen zich betrokken voelt. Ze maken wetenschappelijke kennis over burgerschap, stedelijkheid en diversiteit toegankelijk voor beleidsmakers, professionals en burgers.

Het Hannah Arendt Instituut vindt vanaf nu onderdak in De Zalm aan de Zoutwerf.© Leen Van de Sande

Vrijdag zette het Hannah Arendt Instituut de deuren open voor het publiek en werd er een drakenbootrace georganiseerd op de Binnendijle. Het Mechelse schepencollege en burgemeester Bart Somers (Voor Mechelen) namen het op tegen een team van Hannah Arendt onder leiding van directeur Christophe Bush. Hannah Arendt-partners UAntwerpen en VUB namen het in een andere race tegen elkaar op.

Christophe Bush en zijn team haalden het nipt van het stadsbestuur van Mechelen.© Leen Van de Sande

Burgemeester Somers en zijn team werden twee keer geklopt door de peddelaars van Hannah Arendt. De tweede race eindigde zelfs met een fotofinish. “Het was spannend en vooral bijzonder uitputtend”, hijgt Christophe Bush nog na. “De beloning is natuurlijk dubbel als je wint. Het verschil was heel klein. Vandaag gaat het hier vooral over het Hannah Arendt Instituut. Met onze partners van de VUB en de UAntwerpen hebben wij onze thuis gevonden in Mechelen. We doen hier allerlei wetenschappelijk onderzoek ten dienste van de samenleving.”

Er kwam heel wat volk kijken naar de drakenbootraces.© Leen Van de Sande

Burgemeester Bart Somers was niet te erg ontgoocheld na de nederlaag. “We zijn verdienstelijk tweede geworden. We waren nochtans op Hazewinkel gaan oefenen. Misschien moeten we op het stadhuis een roeitoestel zetten om te trainen? Ik wens het Hannah Arendt Instituut proficiat met de zege. Dat zij zich hier vestigen sluit erg aan op het DNA van onze stad. Wij zijn een stad die inclusief wil zijn. Ik hoop dat deze drakenbootrace een jaarlijkse traditie kan worden. Volgend jaar gaan we ze kloppen”, besluit Somers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mechelen