© EPA-EFE

Spanje, Slovenië en Ierland gaan op 21 mei Palestina als staat erkennen

Spanje, Slovenië en Ierland gaan gezamenlijk op 21 mei Palestina als staat erkennen. Dat heeft Josep Borrell, de Europese hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid, vrijdag aangekondigd.

blg

Volgens de Ierse zender RTE zou op 21 mei de gezamenlijke erkenning van de Palestijnse staat worden aangekondigd. Borrell bevestigde die datum vrijdag nadat hij door de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel Albares, op de hoogte was gebracht. “Er zijn dus drie Europese landen die deze stap zetten, Spanje, Slovenië en Ierland. Wellicht volgen er later nog andere”, aldus Borrell.

Op 22 maart publiceerden Spanje, Ierland, Slovenië en Malta een gemeenschappelijke verklaring waarin ze aankondigden klaar te zijn om de Palestijnse staat te erkennen “als dat een positieve bijdrage kan leveren en als de omstandigheden zich ertoe lenen”.

De Spaanse premier Pedro Sanchez zei een maand geleden dat de erkenning van een Palestijnse staat in het geopolitieke belang van Europa is en dat Madrid er “klaar” voor is. Sanchez is binnen de EU een van de meest kritische stemmen tegenover Israël.

En in Slovenië keurde de regering donderdag een decreet goed over de erkenning van een Palestijnse staat.

LEES OOK. Biden houdt bommen tegen, Israël gaat door met zware Rafah-aanvallen