© AP

Thibau Nys pakt fenomenale ritzege in Romandië na vlucht van 150 kilometer en is leider: “Dit ga ik me mijn hele leven herinneren”

Thibau Nys (Lidl-Trek) heeft de tweede etappe van de Ronde van Romandië gewonnen van Fribourg naar Les Marécottes. En hoe! Onze landgenoot ging op 150 kilometer van de streep mee in de lucht van de dag, samen met Xandro Meurisse, hield stand op de nijdige slotklim en klopte vervolgens Vendrame in de sprint.

Michael Van Damme

LEES OOK. Thibau Nys begint in Romandië aan zijn wegseizoen: “Hier rijden normaal niet veel ambetanteriken rond”

Thibau Nys verloor een dag eerder, in de eerste etappe in lijn, het wiel van zijn lead-out, maar heeft dat meer dan rechtgezet met een fenomenale ritzege in de lastige tweede etappe, waar de aankomst lag op een nijdige klim van 7,6 kilometer aan 7,5 procent.

“Ik was zo ontgoocheld dat ik gisteren mijn goede benen niet kon tonen”, zei een overgelukkige Thibau Nys na zijn derde koersdag van het seizoen. “Het plan was om mee te gaan in de ontsnapping als er zich een sterke groep vormde. Ik denk dat ik op het perfecte moment de ontsnapping tot stand heb gebracht.”

“Ik had sterke jongens mee en probeerde onderweg zoveel als mogelijk energie te sparen, maar wist niet wat te verwachten. (Lacht) Het is de eerste keer in mijn carrière dat ik in een ontsnapping zat en ik kende de slotklim niet. Ik moet de ploeg bedanken omdat ze me vanuit de volgwagen perfect door de laatste kilometers hebben geloodst.”

Toen Thibau Nys de nijdige slotklim had overleefd en zijn sterke sprint kon uitspelen tegen Vendrame, leek de zege hem niet meer te kunnen ontsnappen.

“Ja, maar als je begint te denken dat je niet kunt verliezen, dan kan het net moeilijk worden en kan de zege uit je handen glippen. Ik heb geprobeerd om cool te blijven, niets te riskeren en goed te timen. Ik kan niet beschrijven wat deze zege voor mij betekent. Ik heb hier zo hard voor gewerkt (Nys ging op hoogtestage, red.) en het was het eerste doel van het wegseizoen om hier goed te zijn. Dat is één zaak, maar winnen is nog iets anders. Dit ga ik me voor de rest van mijn leven herinneren. Nu volgt een tijdrit en mijn tijdrit is niet sterk genoeg om die leiderstrui te behouden, maar ik ga ervan genieten om hem morgen te dragen.”

Samen met Xandro Meurisse op pad

De vluchters (met ook Xandro Meurisse) waren met een bonus van iets meer dan twee minuten aan de slotklim Les Marécottes begonnen, maar daar begon het peloton flink te knagen aan de voorsprong zodat we een bloedstollend slot kregen.

Luke Plapp sprong weg uit het peloton en beende de twee sterkste klimmers van de vijf vluchters bij -Nys en Vendrame- maar de klimmersbenen van Nys waren sterk genoeg om stand te houden en samen met Vendrame richting streep te rijden terwijl het peloton akelig dichtbij kwam. Thibau Nys speelde zijn explosiviteit uit en klopte vrij makkelijk de Italiaan.

Daarmee rondde Nys een vlucht van zo’n 150 kilometer af, want daar hadden naast Nys en Meurisse ook Roger Adrià (BORA - hansgrohe), Andrea Vendrame (Decathlon AG2R La Mondiale Team) en Sean Flynn (Team dsm-firmenich PostNL) de vlucht van de dag gevormd. Wie had toen kunnen voorspellen dat Thibau Nys vele uren later zijn handen in de lucht zou steken?

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen