Het najaar van Eén: dit zijn de conclusies van onze tv-redacteur

Eén heeft donderdag de volledige programmatie van het najaar bekendgemaakt. De opvallendste nieuwkomer is Martin Heylen, al is dat eerder een comeback. Dit zijn de opvallendste conclusies van onze tv-redacteur Tom De Leur.

Tom De Leur

Twintig jaar nadat hij voor Man Bijt Hond aan honderden Vlaamse deurbellen hing, keert Martin Heylen (62) ­terug naar de mensen die hem toen binnen­lieten. Het programma Zelfde Deur, 20 Jaar ­Later betekent meteen de terugkeer van Heylen bij Eén, dat het nieuwe tv-seizoen op 3 september aftrapt.

“Moet ik mijn schoenen uitdoen?” Martin Heylen vroeg het elke keer weer toen hij twintig jaar geleden voor Man Bijt Hond op TV1 het Vlaamse land doorkruiste en bij God en klein pierke aanbelde. Het resultaat was een kleurrijke rubriek die de Vlaamse volksaard beter blootlegde dan om het even welke documentaire. Twintig jaar later zoekt Martin Heylen dezelfde deurbellen op die hem destijds de meest wonderlijke getuigenissen hebben opgeleverd. De reporter doet dat onaangekondigd: de bewoners zijn met andere woorden niet verwittigd. Als blijkt dat de bewoners verhuisd zijn – wat na twintig jaar niet ondenkbaar is – probeert Heylen hen op te sporen. Sowieso wil de man die ook China, Siberië en de VS doorkruiste weten wat het leven met een mens doet en wat een mens met het leven doet.

© © Geert Van Hoeymissen

Een van zijn huisbezoeken brengt Martin Heylen terug naar het diepe West-Vlaanderen. In Poperinge bracht hij twintig jaar geleden een bezoek aan Tania, die doodleuk “ik ken dat niet” antwoordde toen Martin Heylen zichzelf introduceerde met zijn gebruikelijke “wij zijn van Man Bijt Hond”. Heerlijke tv werd het toen Heylen zich een weg baande door het piepkleine en tegelijk propvolle huis: rond de tafel zaten de moeder van Tania, haar grootmoeder, haar nonkel, de vriendin van haar moeder die “hier al dertig jaar alle dagen komt” en Tania’s man. Het huis liep ook vol honden, er zat een papegaai op de kast en Tania’s Chinese wateragame – een hagedis – kon op commando voor dood liggen met de legendarische woorden “doedekè dood veur mama”. Twintig jaar later is het huis van Tania nog altijd een beestenboel, maar is het rond de tafel heel wat minder druk.

Het programma Zelfde Deur, 20 Jaar Later luidt de terugkeer in van Martin Heylen bij de openbare omroep, nadat hij als werknemer van Woestijnvis in 2012 naar Vier verhuisde met collega’s als Steven Van Herreweghe en Annemie Struyf. God en Klein Pierke was Heylens laatste wapenfeit voor de VRT. Bij Vier maakte hij onder meer Heylen en de Herkomst, De Bril van Martin en Terug naar Eigen Land. Heylen werkt nog altijd voor Woestijnvis, maar dat maakt sinds De Ideale Wereld in 2015 opnieuw programma’s voor Eén en Canvas. Man Bijt Hond stierf trouwens begin 2013 een stille dood op Vier. De terugblik in Zelfde Deur, 20 Jaar Later betekent trouwens niet dat Man Bijt Hond terugkeert op Eén: daarvoor scoort opvolger Iedereen Beroemd veel te goed.

Zelfde Deur, 20 Jaar Later is vanaf 6 september te zien op Eén.

© © VRT - Lies Willaert

‘De Ridder’ recidiveert

Fijn, denkt u, nieuwe afleveringen van de misdaadreeks De Ridder! Helaas: het zijn herhalingen. Eén herhaalt vanaf september het eerste seizoen van de reeks uit 2013 met Clara Cleymans als openbaar aanklager Helena De Ridder. Het is van moeten: de VRT moet besparen. In plaats van nieuwe programma’s tegen een lagere kostprijs te maken, beknibbelt het liever niet op kwaliteit en komt het met een paar herhalingen die de kijkers van Eén niet wegjaagt. Het eerste seizoen van De Ridder dus, met later dit najaar de fictiereeks In Vlaamse Velden -exact honderd jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog-, het eerste seizoen van Loslopend Wild en de acht beste afleveringen van Radio Gaga, ter opwarming van De Weekenden met Gaga-helft Joris Hessels.

© © VRT Joost Joossen

Zondag blijft van Eén

Op zondagavond heeft Eén een reputatie te verdedigen. Dat doet het ook in september met een nieuw seizoen van Kalmte zal u Redden, de zenuwslopende quiz met Tom Lenaerts die vanaf 9 september terugkeert. Aansluitend is er het derde seizoen van Professor T., de misdaadreeks met Koen De Bouw in de hoofdrol. De professor zit nog altijd in de cel nadat hij een hoofdinspecteur van politie neerschoot om zijn grote liefde te beschermen, maar dat houdt hem niet tegen om de politie bij te staan. In het derde en laatste seizoen bijt T. zich vast in de dood van zijn vader.

Op vrijdagavond blijft Eén zweren bij buitenlandse fictiereeksen, met onder meer het twintigste seizoen van Midsomer Murders, het kostuumdrama Vanity Fair en de Britse misdaadreeksen Liar, Wallander en Vera.

© VRT©

Wachten op Waes (en Geubels)

De fans van Tom Waes zullen nog even geduld moeten oefenen: de tv-maker is pas in de winter op Eén te zien met Reizen Waes: Europa. Waes blijft binnen de Europese grenzen, maar blijft verrassen. In het Spaanse dorp Piornal bekogelt hij samen honderden anderen een uitverkoren inwoner met rapen, op Isle of Man is hij getuige van de gevaarlijkste motorrace ter wereld, in Noord-Ierland stelt hij vast dat de katholieken en de protestanten elkaar nog altijd rauw lusten. Waes reist ook naar IJsland en Groenland én naar het verre Europa, met Azerbeidjan en Oekraïne.

Ook Philippe Geubels is de komende maanden niet meteen op het scherm te zien: hij zit volop in opnames van zijn nieuwe fictiereeks Geub.

Lees meer

Hoofdpunten

Keuze van de redactie

Video