Wikileaks

Klokkenluider Julian Assange mag in beroep tegen uitlevering aan VS

© ap

Julian Assange zit nog niet meteen op het vliegtuig richting de VS. Hij mag in het VK beroep aantekenen tegen zijn op til zijnde uitlevering.

Wikileaks-oprichter Julian Assange heeft maandag nieuwe hoop gekregen dat hij zijn uitlevering aan de Verenigde Staten kan voorkomen. Het Hooggerechtshof in Londen heeft geoordeeld dat de Amerikaanse garanties over zijn behandeling onbevredigend zijn. Assange krijgt nu een volledige hoorzitting in hoger beroep.

De Britse autoriteiten willen ­Assange overdragen aan de VS, waar hij wordt vervolgd voor de ­publicatie van vertrouwelijke overheidsdocumenten. Twee maanden geleden had het Hooggerechtshof die uitlevering al uitgesteld. De rechters wilden garanties dat de 52-jarige Australiër zich zou kunnen beroepen op het recht op vrije meningsuiting, dat gewaarborgd wordt door het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet. Ze wilden ook de zekerheid dat hij niet de doodstraf zou kunnen krijgen. Dat laatste hadden de VS al bevestigd, maar het stond niet zwart-op-wit op papier.

De gevraagde garanties waren voor de rechters niet overtuigend. Daarom mag Assange nu in beroep gaan tegen zijn uitlevering. In die procedure kan hij zijn argumenten uiteenzetten over waarom een uitlevering aan de VS niet legaal zou zijn. Zijn advocaten haalden in hun pleidooi ook aan dat Assange gediscrimineerd zou kunnen worden op basis van zijn Australische nationaliteit.

175 jaar cel

Julian Assange riskeert in de VS tot 175 jaar cel. In 2010 publiceerde zijn bedrijf Wikileaks honderdduizenden geheime documenten over de Amerikaanse militaire operaties in Irak en Afghanistan. Ze bevatten onder meer beeldmateriaal van een Amerikaanse helikopteraanval in Bagdad, in 2007. Daarnaast maakte hij documenten openbaar over de communicatie van Amerikaanse ambassades over de hele wereld.

Het was het grootste defensielek in de Amerikaanse geschiedenis. Washington beschouwt de Australiër als een spion die het leven van informanten in gevaar heeft gebracht. Voor zijn aanhangers is hij een klokkenluider die oorlogsmisdaden aan het licht bracht. (rtr, ire)