© Pol De Wilde - Corelio

Vakbonden betogen morgen tegen pensioenhervorming: hier kan je hinder verwachten

De christelijke en socialistische vakbonden organiseren dinsdag een nationale betoging tegen “het pensioengeknoei van de regering”. 50.000 betogers trekken door Brussel. Hier kan u hinder verwachten, ook elders in het Vlaanderen.

pom

Aanvankelijk zou het slechts om een regionale actie gaan. De betoging zou enkel maar de aandacht vestigen op eerlijke en zeker pensioenen in het Brussels gewest. Maar omdat de christelijke en de socialistische vakbond voelden dat die problematiek bij al haar leden leefde, is beslist tot een algemene betoging in Brussel.

Dit zijn de punten waartegen de betogers op straat komen: optrekken van de wettelijke pensioenleeftijd van 65 naar 67; verhogen van de leeftijd voor vervroegd pensioen van 62 naar 63; afschaffen van de pensioenbonus voor wie langer werkt; onderuithalen ambtenarenpensioen; minder pensioen voor iedereen.

In Wallonië is de actiebereidheid alvast heel groot. In zoverre dat er morgen in heel Luik geen examens zijn. Hier zal Vlaanderen de betoging voelen:

Trams en bussen

Bij De Lijn verwachten zo vooral veel hinder in de Gent en het Pajottenland. “Omdat we nu al voelen dat de stakingsbereidheid daar het grootst is”, zegt een woordvoerder. In die twee regio’s wordt het allicht moeilijk om een tram of bus te nemen. Voor elders in Vlaanderen verwacht De Lijn minder problemen.

Het spoor

Bij de NMBS verwachten ze vooral heel veel drukte morgenochtend wanneer de betoging begint en morgenavond wanneer ze wordt ontbonden. “’s Morgens begint de betoging aan Brussel-Noord. Dus daar zal het zeer druk zijn”, zegt woordvoerder Bart Crols. “in de late namiddag keert iedereen dan weer naar huis vanaf Brussel-Zuid.”

Vooraf heeft de NMBS gevraagd welke werknemers naar de betoging gaan en dus niet kunnen werken. “Op basis daarvan wordt dan geprobeerd de werklijsten zo goed mogelijk op te stellen, zodat de dienst maximaal kan worden gegarandeerd”, zegt Bart Crols.

Openbaar vervoer Brussel

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB verwacht hinder op een zestiental tram- en buslijnen. “Dat zijn de lijnen waar de betoging zal passeren”, zegt woordvoerster An Van Hamme. “Het kan natuurlijk altijd dat de politie tijdens de betoging beslist bepaalde lijnen te sluiten uit veiligheid.”

Onderwijs

“In het katholiek onderwijs zullen de gevolgen van de staking meevallen”, zegt woordvoerster Marijke Van Bogaert. “De scholen weten al een tijdje welke leerkrachten morgen naar Brussel trekken en konen zich dus voorbereiden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer