© Kioni Papadopoulos

Philip’s Biscuits in Korte Gasthuisstraat stelt vernieuwde winkel voor

Bij het binnenwandelen van Philip’s Biscuits in de Korte Gasthuisstraat komt de geur van versgebakken speculaas in een heerlijke wolk je neus binnengetrippeld, net als in een tekenfilm. De bekende koekjeszaak werd recent uitgebreid en onderging een ‘rebranding’. “Maar onze koekjes smaken nog steeds hetzelfde.”

Elien Van Wynsberghe

Dat Sinterklaas dit weekend in Antwerpen aanmeert weten ze bij Philip’s Biscuits maar al te goed. De hele etalage staat in het teken van het grote kinderfeest. Het werk van eigenares Ann Goegebuer-Painblanc, die de etalages telkens met veel zorg voor haar rekening neemt.

“Aan onze jongste dochter vertellen we dat wij de speculaas voor Sinterklaas maken”, lacht ze. Meesterbakker, mede-eigenaar en zoon Maxim Painblanc (27) vervaardigt rond deze tijd van het jaar gemakkelijk tweeduizend kleine speculazen per dag in zijn atelier in Hemiksem.

© Kioni Papadopoulos

Om maar te zeggen: het is druk in Philip’s Biscuits. Wie de zaak in de Korte Gasthuisstraat binnenstapt weet: de gezellige chaos van weleer is niet meer. De koekjeswinkel werd stevig onder handen genomen en ziet er vandaag een stuk strakker en frisser uit. Klaar voor de toekomst. Ook het logo werd aangepast en draagt nu de kathedraal mee. “Daarmee willen we aantonen dat we trouw blijven aan onze thuisbasis”, zegt Goetgebuer-Painblanc.

Want het koekjeswalhalla verkent nieuwe horizonten. “Eind oktober openden we een vestiging in Mechelen. Verder kijken we ook uit om een winkel te openen aan de kust, in Gent en in Brussel.”

Authentieke

Aan de recepten die toeristen en Antwerpenaren in groten getale weten te trekken, is met geen vinger geraakt. “Het ambachtelijke en het authentieke blijft natuurlijk”, zegt Maxim Painblanc. “En elk baksel proeven we zelf voor”, vertelt Ann.

“We zijn vooral bekend voor onze abdijspeculaas en voor onze Antwerpse handjes. Die zijn hier van topkwaliteit. En mijn persoonlijke favoriet? Ons Cato-koekje, een zandkoekje gevuld met praliné en gedipt in chocolade”, glimlacht ze.

Enige echte koekjeswinkel

Met stadsgids en beroepsantwerpenaar Tanguy Ottomer heeft Philip’s Biscuits alvast een fan van het eerste uur. “Ik sta hier zelfs op rekening”, lacht hij. “Altijd heb ik hun Antwerpse handjes in huis. Een keer per jaar maak ik er zaak van op zoek te gaan naar de beste Antwerpse handjes van ’t stad binnen de Leien en telkens kom ik hier uit. Philip’s Biscuits is nog de enige echte koekjeswinkel van Antwerpen die overblijft. Het is ook een van de laatste winkels van ’t stad die telkens weer zoveel moeite steekt in het aankleden van zijn etalage. Geregeld passeer ik hier dan ook met m’n gegidste wandelingen.”

Wat hij van de vernieuwde zaak vindt? “Fantastisch. Dat ze de kathedraal in hun logo hebben verwerkt, vind ik geweldig. Zeker nu ze met hun koekjes ook naar andere steden trekken”, lacht hij.

© Kioni Papadopoulos

© Kioni Papadopoulos

© Kioni Papadopoulos

© Kioni Papadopoulos

© Kioni Papadopoulos

© Kioni Papadopoulos

© Kioni Papadopoulos

© Kioni Papadopoulos

© Kioni Papadopoulos

© Kioni Papadopoulos

© Kioni Papadopoulos

© Kioni Papadopoulos

© Kioni Papadopoulos

© Kioni Papadopoulos

© Kioni Papadopoulos