318 vegers ‘strijden’ tegen gevallen bladeren

Overal beginnen de bladeren duchtig te vallen. De Antwerpse stadsreinigingsdienst zet zich met man en macht schrap om weer 900 ton weg te krijgen. Intern krijgt de periode de koosnaam ‘bladslag’.

anro

Tijdens een bepaalde periode van de herfst, van 15 oktober tot 15 december, steekt de stadsreinigingsdienst een tandje bij. Het aantal vegers dat zich bezighoudt met gevallen bladeren staat dan op 318. De veegroutes worden aangepast, het stadspersoneel focust zich specifiek op die bladeren en ook veegmachines richten zich in de eerste plaats op de verwijdering van het gevallen bladerdek. Dat zijn vijftig veeg­machines in het totaal.

Dit jaar zijn er twee nieuwe ­bladzuigunits ingeschakeld met een volume van achttien kubieke meter, dat is drie keer groter dan gewoonlijke veegmachines.

Op de grote assen, zoals de Leien, de kaaien en de verbindingswegen, wordt het machinaal aangepakt. In de zijstraten en woonbuurten manueel. Elk jaar wordt in deze periode ongeveer 900 ton opgehaald. Die bladeren worden gecomposteerd door IGEAN in Brecht en Edegem, waar er naast compost ook biogas van wordt gewonnen. “Binnen onze diensten wordt deze periode de ‘bladslag’ genoemd”, zegt Tom Peeters, communicatieverantwoordelijke van de stadsreinigingsdienst.

Dat de herfst nu volop bezig is, weet Matteo Campioli, onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen. “We beleven een echte piek. Vanaf nu vallen de bladeren van álle bomen. Er zijn boomsoorten, zoals de zomereiken, die tot twee weken geleden allemaal nog groen waren, maar ook die soorten verkleuren allemaal en lossen hun gebladerte.”

Het was een erg droge zomer beseft ook Campioli, maar dat heeft op dit moment nog geen groot effect op het gebladerte. “Volgend jaar zullen de bomen minder reserve hebben om veel bladeren aan te maken en veel te groeien. De voorbije zomer zal er dus voor zorgen dat er minder bladeren zijn in 2019.”