© Joren De Weerdt

Géry La Boule en Joost Van Hyfte vullen amfitheater met voorlaatste Verklapt van de zomer

Al kende hij Putte enkel van Wikipedia, toch had Joost Van Hyfte er gisteren weinig moeite mee om op de Ixenheuvel een goedgevuld amfitheater te entertainen. Er werd smakelijk gelachen om de voormalige restauranthouder die zijn koksmuts inruilde voor een professionele lolbroek.

Kristof Van Rompaey

Brusselaar Géry La Boule trapte de Putse Verklapt op gang met een kwartiertje Voorklap. Zijn typisch hoofdstedelijk accent met gutturale ‘r’ gaf zijn grappen wat extra panache. Moeiteloos effende hij het pad voor hoofdvogel Joost Van Hyfte.

Deze alumnus van de gerenommeerde Hotelschool Ter Duinen in Koksijde staat intussen alweer een hele tijd op de kaart als professioneel komiek. Hij had het uitgebreid over zijn vakantie-ervaringen, onder andere op een Hongaars naaktstrand. Zoals hij op voorhand had beloofd, hield hij wel al zijn kleren aan.

“Een Oost-Vlaamse vedette”

Puttenaar Johan Bogaerts kwam samen met zijn moeder Maria Van de Vliet en diens beste vriendin Vera Nagels kijken. Voor hen werd het hun eerste Verklapt. “Waarom zou je thuisblijven als er in je gemeente zo’n gratis optreden plaatsvindt?”, zegt Johan. Hij trekt er geregeld op uit met zijn moeder, die bij hem woont. “We zijn samen naar de Bollekesfeesten in Antwerpen geweest. Ik om te werken, zij om te genieten”, lacht hij.

Of het gezelschap Joost Van Hyfte op voorhand al kende? “We zijn hem gaan opzoeken op het internet”, knipoogt Vera. “Hij blijkt een echte vedette te zijn in Oost-Vlaanderen.”

De drie zaten helemaal vooraan. Tijdens de voorstelling liet Johan met een opgestoken duim weten dat het goed was. Uit de reacties van Maria en Vera viel op te maken dat ook zij met volle teugen van de show genoten.

“Hij heeft iets met koken”

Chris en Ilse Jacobs en zoontje Pieter-Jan zakten af vanuit Nijlen. “Vorige week hadden we onze eerste Verklapt-ervaring. We gingen toen naar De Rodeo’s kijken in Lille”, vertelt papa Chris. “Dat viel zodanig goed mee, dat we terugkwamen. Bovendien blijkt Joost iets te hebben met koken. Zelf geef ik les aan de hotelschool.”

Na afloop wisten zowel de Voorklap als het hoofdprogramma de drie te overtuigen. De manier waarop Joost Van Hyfte er meteen de beuk in zette en het publiek confronteerde, kreeg hen vlot in een deuk. “Als het weer meezit, is de kans groot dat we volgende week de laatste Verklapt meepikken in Herselt.”

Beste plek

Wim Merckx en Karen Neuckens wonen niet ver van het amfitheater en kwamen kijken uit nieuwsgierigheid. “Op 15 september organiseren we hier zelf een evenement, Amfi”, legt Wim uit. “Het is hier een schitterende locatie.”

Het koppel nam een zo hoog mogelijke plaats in het amfitheater in beslag. “Toen we arriveerden, zat het beneden al redelijk goed vol. We hebben hier niet alleen een uitstekend uitzicht, we kunnen ook gemakkelijke gaan lopen als het tegenvalt”, lacht Karen. Hun exit-strategie bleek onnodig. De twee genoten er met volle teugen van. Hun gezichten verraadden dat het hilarisch was. Op naar een volgende Verklapt? “Als er nog eens één plaatsvindt in de buurt, gaan we zeker kijken.”

Volgende week dinsdag breit Bert Gabriëls in vrijetijdscentrum De Mixx in Herselt een einde aan de Verklapt-zomer.