© Stijn Van de Sande

Mechelen opent ‘Rap-op-Stap-loket’: “Iedereen, met welk budget ook, moet een reisje of uitstap kunnen maken”

Bij de Mechelse armoedebestrijdingsorganisatie De Lage Drempel werd het Rap op Stap-loket officieel voorgesteld. Bij dit loket kunnen mensen met een kleinere portemonnee terecht met alle vragen rond vrije tijd en vakantie.

ph

“Het idee voor een Rap op Stap-loket komt oorspronkelijk uit Limburg”, vertelt Steven Van Haegenberg, coördinator van De Lage Drempel. “Intussen werd het al in een zestigtal gemeenten ingevoerd, maar Mechelen was tot nu toe een blinde vlek. Daar komt nu verandering in. Aan dit loket kunnen mensen met een kleine portemonnee terecht voor al hun vragen over vrije tijdsbesteding, cultuur en vakantie.”

“Want maar liefst één op vier gezinnen kan geen weekje vakantie betalen, blijkt uit recente cijfers”, aldus Van Haegenberg. “Wij zijn er echter van overtuigd dat vrije tijd iets universeels is en niet zou mogen afhangen van je financiële situatie. Daarom werd het Rap op Stap-loket in leven geroepen. Je krijgt er niet alleen informatie over alle praktische zaken die bij een vakantie of daguitstap komen kijken, maar wij kunnen ook sociale tarieven aanvragen voor deze mensen.”

Het loket wordt dus een centrale plek waar mensen info kunnen vergaren en meteen ook kunnen boeken. “Bij het plannen van een vakantie komt vaak heel wat stress kijken, zeker als je het financieel niet zo breed hebt. Wij willen die stress wegnemen en de mensen laten ontspannen. Zo kunnen ze even weg zijn van alle beslommeringen. Dankzij de UITPAS in Mechelen en het toeristisch aanbod dat de Vlaamse regering ter beschikking stelt, kunnen wij ook een zeer breed assortiment aan mogelijkheden bieden.”

“Het gaat echter niet alleen om een weekje aan zee of een bezoek aan Planckendael”, zegt secretaris Marina Rochtus. “Ook voor culturele activiteiten kunnen mensen hier aankloppen. Wanneer iemand graag een museum wil bezoeken of met zijn of haar kinderen naar een concert van K3 wil gaan, dan proberen wij de mensen daarbij te helpen om die wens waar te maken.”

Wanneer het sociaal tarief niet volstaat, kan ook het Sociaal Huis Mechelen nog bijspringen. “Maar dat bekijken we steeds per individueel dossier”, aldus voorzitter Koen Anciaux (Open VLD). “Het is in ieder geval schitterend dat dit initiatief nu ook in Mechelen bestaat. De drempel kan daardoor nog verlaagd worden. Er zijn heel wat kinderen die nog nooit de zee zagen of nog nooit naar de cinema gingen, omdat de ouders het niet konden betalen. Via het Rap op Stap-loket kan dit wel en kunnen zij na de vakantie ook hun verhalen vertellen aan hun klasgenootjes. Die beleving is heel belangrijk.”

De eerste reacties van gebruikers zijn alvast positief. “We hebben onder andere een gezin een week op vakantie kunnen laten gaan naar de kust. Dat was voor hen een ongelooflijke ervaring”, vertelt projectcoördinator Roger Vercammen.

Het Rap op Stap-loket is elke dinsdag geopend tussen 14 en 17u in De Lage Drempel, Onze-Lieve-Vrouwestraat 43