Luister naar

Mag CU terugkomen op afspraken regeerakkoord als achterban dat wil?

Nieuws
-
vrijdag 24 november 2017 om 03:00

Het antwoord van zes studenten.

Daniël Petri, accountancy

De ChristenUnie profileert zich al vrij lang als partij die bereid is om mee te regeren. De achterban weet dat daarvoor compromissen ­moeten worden gesloten, ook op belangrijke punten. Leden mogen vraagtekens bij deze strategie zetten, maar niet meer bij het huidige regeerakkoord. Aan de andere kant is het goed dat de achterban duidelijk maakt wat hij belangrijk vindt.

Matthias Bos, technische bedrijfskunde

Eens met Daniël. Het CDJA probeert het CDA te overtuigen de studiefinanciering terug te laten komen. Als zo elke regeringspartij iets anders wil, kan men opnieuw starten met onderhandelen. Terugkomen op afspraken vind ik niet netjes. De achterban kan wel vragen de afspraak niet ‘slechter’ te laten worden.

Naomi van de Pol, University College Utrecht

Als je wilt regeren met andere partijen kun je niet alleen je eigen standpunten in het akkoord zetten. Achteraf op afgesproken compromissen terugkomen, vind ik slechte vorm.

Robin van Genderen, bestuurskunde

Dat je zin doorduwen geen zoden aan de dijk zet, blijkt uit de jaren dat PVV in de regering gezeten heeft (erg beperkt). Het is goed om met je achterban in gesprek te blijven. Als een substantieel deel van de CU erg stellig is en denkt dat de partij zaken laat liggen, dan is dat een teken om nog eens aandacht te vragen voor verruiming van het kinderpardon. Dialoog tussen CU en achterban is cruciaal.

Matthijs Rebel, industrieel ontwerpen

Ik vind het wel passen bij een partij die een ideologische achterban heeft. Met elkaar vergaderen over eventuele onvrede moet altijd kunnen.

Arnoud Spruijt, sociale geografie/planologie

Hulde voor wat de onderhandelaars van de CU bereikt en aangedurfd hebben, ondanks gewetensnood, onenigheid binnen de partij en de houding van D66. Het lijkt me politiek onhandig om nu het regeerakkoord weer open te breken. Laat de CU – nu het door de ‘ontgroeningsfase’ heen is (NRC) – zich als een volwaardig en volwassen lid van de coalitie gedragen, maar wel in blijvende verbondenheid met de achterban.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
 Wat de Christelijke Gereformeerde Kerken de komende maanden doen, gaat alle kerkleden in Nederland en daarbuiten aan. Foto: synodevergadering september 2023.

Govert Buijs groeide op in de CGK. Zijn voorstel om een scheuring te voorkomen: een coöperatie van kerken

Govert Buijs doet een voorstel om de ruzie in de Christelijke Gereformeerde Kerken waardig te beslechten: richt een coöperatie van kerken op; dat voorkomt volledige scheuring.

Opmerkelijk was dat kardinaal Eijk zo vol vuur preekte dat mensen soms spontaan ‘amen’ riepen. Dat is iets dat wij niet gewend zijn.

Kardinaal Wim Eijk heeft gewoon gelijk als hij zich tegen de lhbt+-lobby keert

Kardinaal Wim Eijk kreeg in de media veel kritiek toen hij sprak over ‘een publieke opinie die vreemde ideeën opdringt’. Maar in de zaal waar hij sprak, hoorde Andre van Aarle mensen spontaan ‘amen’ roepen.

Een scheiding heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van een kind als het de helft van zijn bestaan moet ontkennen en bijvoorbeeld bij papa niet op een positieve manier over mama mag praten.

Kinderombudsman Margrite Kalverboer: 'Gescheiden ouders, dit kun je doen voor je kind'

Als je ouders gescheiden zijn, moet je bij je moeder ook positief kunnen zijn over je vader. En als je bij je vader bent geldt hetzelfde richting je moeder. Daar heb je als kind recht op, stelt de Kinderombudsman.

Afbeelding

Schrappen van eigen risico in de zorg is nog moeilijker dan een nexit of asielstop

Als de PVV nog iets wil overhouden van het programma waarmee populistische kiezers een rad voor ogen is gedraaid, zal het volgens Peter de Waard de afschaffing van het eigen risico in de ziektekostenverzekering zijn.

'Als ik op zondag naar de mis ga dan ben ik als 53-jarige haast de jongste bij ons in de kerk.'

Hoe houd je jongeren in de kerk? 'Ten diepste ligt het niet in onze handen'

Veel kerken hebben te maken met jongeren die afhaken. Hoe kunnen ze daar het beste mee omgaan? Acht lezers reageren. 'Kerkenraadsleden hebben zelf geen idee waarom hun kinderen of kleinkinderen niet meer komen.'

Mensen met een beperking moeten naar het zwembad gaan, zelf organiseren en betalen. De kloof met de gewone maatschappij wordt hierdoor groter, want veel mensen met een lichte verstandelijke beperking hebben weinig geld te besteden of hebben begeleiding nodig in het zwembad.

Betaal het zwembad voor mensen met een beperking. Dat heeft grote invloed en levert geld op

Zet geld dat is bedoeld voor gespecialiseerde behandeling ook in om mensen te laten meedoen in de maatschappij. Daar is het niet voor bedoeld, maar iedereen wordt er volgens Inger Hoek uiteindelijk beter van.