Direct naar artikelinhoud
Politie

MR: "Eén grote politiezone zal de problemen in Brussel niet oplossen"

Eenheid van gezag bij de Brusselse politie moet de aanpak van rellen zoals vorige week verbeteren.Beeld Photo News

De Franstalige partijen zijn geen voorstander van de Brusselse Metropolitan Police. Open Vld schuift de piste naar voor als alternatief voor de fusie van de politiezones. Maar ook het alternatief krijgt weinig steun.

Een elegante uitweg, zo zou je het voorstel van Open Vld-fractieleider Patrick Dewael kunnen noemen. Aangezien een fusie van de Brusselse politiezones moeilijk ligt bij de Franstalige partijen, stelt hij voor om de versnippering van het gezag op een andere manier op te lossen. Daarbij vraagt hij de oprichting van één hoofdstedelijk korps dat rechtstreeks onder de Brusselse minister-president valt. Een Brussels Metropolitan Police, naar het voorbeeld van Londen.

De burgemeesters moeten een stuk van hun macht inleveren. Zij zouden nog wel kunnen aangeven welke noden er zijn op hun grondgebied, maar de operationele leiding voor het hele gewest zit bij één korpschef. De politieke verantwoordelijkheid ligt bij de Brusselse minister-president.

'Geen oplossing'

Regeringspartij MR reageert terughoudend. “Je moet niet denken dat het samenvoegen van politiezones aanslagen, rellen of problemen van radicalisering zal oplossen”, zegt partijwoordvoerder Christophe Cordier. “Niettemin is het regeerakkoord duidelijk: deze regering moedigt synergieën en fusies aan. Onze partij staat dus open voor de discussie en voor alle voorstellen die de veiligheid in Brussel kunnen verhogen.”

Of een metropolitane politie de oplossing is, wil MR niet zeggen. “Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft twee personen aangeduid om alle politiezones te analyseren. Zij onderzoeken ook eventuele samenwerkingen en fusies”, zegt Cordier. "Normaal moeten die conclusies klaar zijn in de zomer van 2018. Wij wachten daarop voordat we een standpunt innemen.”

'Laten we dit niet bij voorbaat afschieten of ophemelen, maar concreet onderzoeken'
Georges Dallemagne (cdH)

Stellingenoorlog

Aan PS-kant liet Brussels burgemeester Philippe Close al verstaan dat er niet te veel moet geraakt worden aan de machtsevenwichten in het gewest. Ook Emir Kir, PS-burgemeester van de Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node, ziet één grote politiezone niet zitten. Hij noemt het voorstel van Dewael "een leuk ideetje", maar praktisch onwerkbaar.

CdH-Kamerlid Georges Dallemagne, die de materie opvolgt voor zijn partij, roept op om de "stellingenoorlog" rond de Brusselse politiezones te staken. "Wat belangrijk is, is dat er een duidelijke commandolijn ontstaat. De politie moet efficiënt en gecoördineerd te werk gaan. Dus mijn eerste reactie is: waarom niet? Laten we dit niet bij voorbaat afschieten of ophemelen, maar concreet onderzoeken of het de beste formule is."

Volgens Dallemagne moet het onderzoek van Jambon daarover duidelijkheid scheppen.