Passen zoetigheden in een gezond dieet? En hoe zit het met alcohol? Diëtiste geeft antwoord

“Mag je af en toe een stuk taart, chocolade of een wafel, of is het beter om helemaal af te kicken? En hoe zit het met alcohol in een gezond dieet?” Diëtiste Sanne Mouha geeft antwoord op jouw vragen over afvallen en gezonde voeding.

tib

We weten dat ze vol suiker zitten en dat je er dik van wordt, maar toch is het moeilijk weerstaan aan een zoet tussendoortje. En dat hoeft ook niet altijd. “ Eigenlijk is het niet nodig om ‘af te kicken’ van suiker”, zegt Sanne. “We zijn nu eenmaal mensen en we hebben graag suiker. Dat zit in onze genen. Bovendien zit suiker in best wel veel voedingsmiddelen. Met andere woorden: je geraakt er niet zo gemakkelijk vanaf.” De kunst zit in het matigen en doseren, niet in het elimineren.

© steven richardson

“Als je écht zin hebt in een tussendoortje met suiker, neem het dan gewoon. Maar alleen als je er echt heel veel zin in hebt. Als je het gevoel hebt dat je er van gaat dromen als je het niet neemt, dàn. Dus niet wanneer je voorbij een ijskar of een wafelkraam loopt en denkt: ik zou net zo goed snel even een ijsje of een wafel kunnen nemen”.

En als je elke dag zin hebt in zoet? Probeer het moment dan uit te stellen. Neem dat stuk taart of chocolade of snoep nu niet, maar stel het uit tot een rustig moment, waarop je er echt van kan genieten. Een richtlijn: gun jezelf twee keer in de week een moment waarop je zoetigheid mag. Neem je vandaag toch die taart? Prima, maar dan morgen geen wafel. Eet het ook nooit snel-snel, maar op een moment waarop je er echt van kan genieten. Anders is het op voor je het weet en blijf je zitten met een ‘ik wil nog’-gevoel.”

Kom je sneller bij als je suiker eet op een lege maag? “Nee, suiker wordt altijd opgenomen, dus het maakt niet uit of je daarvoor al iets gegeten hebt. Bij sommige mensen is het wel zo dat, wanneer ze de dag beginnen met iets zoets, dat het gevoel blijft plakken en dat ze de hele dag zin hebben in zoet.”

En hoe zit het met alcohol?

“Er is een verschil tussen gezond eten en willen vermageren. Als je gezond wil eten, hoort alcohol er eigenlijk niet bij. Het is gewoon niet gezond, punt.

Wil je toch wijn of een pintje, doe het dan op dezelfde manier als met zoetigheid: drink een glas als je er echt zin in hebt. Als je wil vermageren, is het wel handig om te weten dat dat glas wijn of dat pintje ongeveer 100 kcal bevat. Dat is niet weinig. Bij cocktails, zoals gin tonics, moet je die hoeveelheid maal 2,5 doen. Als je er dan ééntje drinkt, is dat nog doenbaar. 250 kcal, dat is ongeveer hetzelfde als twee boterhammen. Drink er drie of vier, en je hebt eigenlijk al een maaltijd aan calorieën binnengespeeld.”

Probeer je dus ook hier te beperken tot twee keer week een zondigmoment, een glas. Leer ook hier om je zin wat uit te stellen: zeg je vandaag nee, maar morgen niet, heb je nog iets om naar uit te kijken. Het helpt als je weet: nu niet, maar het komt er nog aan.”

Meer info over Sanne vind je op www.sannemouha.be en haar Facebookpagina. Heb je ook een vraag voor Sanne? Mail ze naar oproep@nieuwsblad.be

.

Aangeboden door onze partners

Meer lifestyle

Aangeboden door onze partners

Meer over DIëtiste Sanne Mouha

Hoofdpunten

Keuze van de redactie