© VRT

Nieuwe weerman Bram Verbruggen: "Ik doe mijn babbel zonder autocue"

Hallo vraagt, sterren antwoorden kort door de bocht, maar laten vooral weten of het wel een beetje gaat.

tove

Gaat het een beetje?

“Goed. Om de weerberichten bij de VRT te presenteren, heb ik steeds verlof genomen bij Defensie. Maar onlangs heb ik deeltijds werk aangevraagd, en dat is ondertussen goedgekeurd. Weldra zal ik dus nog vier vijfde bij Defensie werken.”

Hoe vroeg start voor jou de dag?

“Als ik naar Defensie in Brussel moet, neem ik om 5.41 uur de trein in Aarschot. Maar ook op andere dagen ben ik even na zessen al in de weer met allerhande opzoekingswerk. Mijn eerste weerbabbel op MNM is reeds om 7.23 uur. Vlak voor de middag neem ik het weerbericht voor televisie op. Het vroege opstaan is niet moeilijk, het vroeg gaan slapen is veel meer een uitdaging. Ik ga binnenkort met een speedpedelec (een snelle elektrische fiets, red.) naar het werk. Dat is een tocht van ruim een uur, maar ik zie het zitten. Door minder afhankelijk te worden van het openbaar vervoer hoop ik minder stress te hebben. Ik heb met Peter Van de Veire en Julie Van den Steen al afgesproken dat ik onderweg even zal stoppen om de MNM-weerbabbel te doen. Frank Deboosere doet dat ook zo. Dankzij de moderne radiotechnieken kan je radio maken als je ergens ten velde staat.”

Hoeveel werk kruipt er in een weerbericht?

“De uitzending duurt enkele minuten, maar ik ben er zelf minstens anderhalf uur mee bezig. Eerst selecteer ik de foto’s die kijkers ons via sociale media bezorgen. We letten er op dat iedereen eens aan bod komt, want onder de amateurfotografen heerst toch een concurrentiestrijd. (lacht) Ik bel met het KMI voor een laatste stand van zaken, en dan maak ik de presentatie op basis van de nieuwste informatie. Als laatste selecteer ik ook een dialectspreuk die we telkens als uitsmijter serveren.”

Je doet je babbel zonder autocue?

“Klopt. Aanvankelijk was dat een flinke uitdaging. Zeker de eerste minuut waarin ik een lange intro moet doen, is niet evident. Maar eens de wolkenbeelden beginnen lopen, ben ik in m’n element. Alle kaarten die ik vervolgens toon, lijmen het verhaal aan elkaar dat ik in gedachte heb. We doen alles in één take. Ik heb een half uurtje om de klus te klaren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer