Het slachtoffer is een man van 66 jaar.
Foto: Junior Verbeeke

Man uit Blankenberge verliest meer dan 330.000 euro aan oplichters

Een man uit Blankenberge heeft maar liefst 331.000 euro verloren aan oplichters. Het slachtoffer dacht een veelbelovende investering te doen. ā€œDoor misleidende reclame op sociale mediaā€, aldus politiecommissaris Jan Maertens.

De man van 66 reageerde op een advertentie op sociale media. Daarin werd misbruik gemaakt van fotoā€™s van bekende Vlamingen die zogezegd aansporen om te investeren in een bepaald bedrijf.

ā€œNaar aanleiding van zoā€™n misleidende reclame heeft het slachtoffer een bepaald bedrag geĆÆnvesteerd in een bedrijfā€, aldus commissaris Maertens van de politiezone Blankenberge/Zuienkerke. ā€œNadien zou de klant zijn geld terug opvragen via Bitcoins.ā€Ā 

Gegevens van bankrekening

Het 'bedrijf' nam tijdens de feiten contact op met het slachtoffer, zowel telefonisch als via e-mail. Tijdens zoā€™n telefoongesprek werd het scherm van de man overgenomen om zogezegd de juiste gegevens in te stellen van zijn rekeningnummer. ā€œUiteindelijk schreef het slachtoffer meer dan 135.000 euro over voor zijn persoonlijk planā€, zegt Maertens. Dat bleek niet voldoende: na wat omwegen maakte de man nog eensĀ 196.000 euro over naar verschillende bankrekeningnummers. "Verzekeringsgeld" dat hij later zou recupereren.Ā 

Pas wanneer de oplichters nog een bepaald percentage vroegen, rook de 66-jarige man onraad. Hij stapte uiteindelijk naar de politie, maar is zijn centen momenteel kwijt. ā€œOnze politiezone heeft een proces-verbaal opgesteld en is in samenwerking met het parket van West-Vlaanderen een onderzoek gestart naar de feiten en de verdachtenā€, klinkt het bij de lokale politiezone Blankenberge/Zuienkerke.Ā 

Oplichters zijn vindingrijk

Gezien de ernst van de feiten roepen de lokale politie en het parket nogmaals op om uiterst alert te blijven voor phishing en criminaliteit op het internet. ā€œOplichters zijn heel vindingrijk en iedereen kan zich laten misleiden door onbekendenā€, benadrukt Maertens. ā€œWees voorzichtig met digitaal bankieren, overschrijvingen en verkooppraatjes. Ga nooit in op een aanbod van onbekenden, laat nooit je scherm overnemen en geef nooit codes door via telefoon of mail."

"Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het meestal ook zoā€, besluit de politiecommissaris.Ā 

Hoe vermijd je dat je slachtoffer wordt van financiĆ«le fraude?Ā 
  • Controleer altijd de identiteit van de persoon waarmee je handelt en informeer naar zijn reputatie en die van de onderneming met wie je zaken gaat doen.
  • Als een bedrijf je benadert voor financiĆ«le investeringen, raadpleeg dan de website van de FSMA, de autoriteit voor financiĆ«le diensten en markten in ons land. Daar kan je controleren of dat bedrijf de nodige vergunningen heeft en of het niet op een zwarte lijst staat, bijvoorbeeld voor oplichting.
  • Geef nooit zomaar je persoonlijke gegevens door.
  • Zoek goed uit waarin je precies investeert. Als je het niet precies begrijpt wat het voorstel en de voorwaarden inhouden, ga er dan niet op in.
  • Je mag niet het gevoel krijgen dat je onder druk wordt gezet.

Meest gelezen