Victor Campenaerts voorspelt uitslag van de tijdrit: “Roglic eerste, Nibali tweede, Yates derde, Angel Lopez vierde, en ik knap vijfde“

© AFP

In de openingsproloog eindigde Victor Campenaerts twintigste. De steile slotklim van 2,1 km bleek te zwaar. In San Marino wacht opnieuw een halve klimtijdrit, maar nu ziet de werelduurrecordhouder van Lotto-Soudal zijn kansen iets positiever in. “Het parcours is lastig, maar dat was het parcours van op het WK in Innsbruck waar ik derde werd ook. Ik mik op de top vijf en ga al blij zijn als ik even op de hot seat kan zitten”, aldus Campenaerts die van start gaat om 13u19.

Bram Vandecapelle in Pesaro

Lotto-Soudal vierde gisteren zijn eerste ritzege in de Giro met Caleb Ewan. De Australiër rondde het vele werk van zijn ploegmaats af. Ook Victor Campenaerts had een aandeel in de zege. “Ik heb in de finale de mannen een paar keer naar voor gebracht en geprobeerd om Ewan, Tosh en Jasper zo goed mogelijk voorin te houden. Het scheelt veel als je de bochten als eerste kan aanvatten. Op twintig km van de streep heb ik het met het oog op de tijdrit wel laten lopen. De finale van de rit was ook echt lastig. Op papier leken het enkel wat bochten, maar in werkelijkheid waren het hellingen zoals de Vecquéé uit Luik-Bastenaken-Luik. Een half uurtje de benen losrijden tijdens de laatste kilometers kan dan wonderen doen”, zegt Campenaerts die achteraf – zoals na elke etappe in deze Giro – nog tien minuten op zijn tijdritfiets zit.

Campenaerts rijdt zijn tijdrit al om 13u19, dus veel specifieke voorbereiding is niet mogelijk. “Gisterenavond zijn we met de auto nog even over het parcours gereden en voor de rest zal ik het roadboek nog eens goed bestuderen. Ik had gisteren na de rit graag de verkenning nog met de fiets willen doen, maar na een etappe van 239 km is dat geen goed idee. Ik merk dat mijn voorbereiding op de Giro door dat werelduurrecord niet ideaal was. Ik voel na acht dagen op rij koersen dat mijn vaatje energie stilaan leeg begin te geraken. Daarom is het ook geen optie om morgen voor de tijdrit nog een doorgedreven verkenning te houden. Ik heb zoveel mogelijk rust nodig en reken op een goede dag.”

© BELGA

In deze Giro heeft Campenaerts vooral de slottijdrit in Verona aangestipt om zijn eerste ritzege in een grote ronde te kunnen pakken, al mikt hij vandaag ook op een knappe ereplaats. “Ik ga niet verkondigen dat ik ga winnen. Je moet realistisch blijven. In de laatste twaalf kilometer krijgen we eerst een klim van vijf kilometer aan zeven procent en dan nog een klim van twee kilometer aan zes procent. Het parcours van het WK in Innsbruck, waar ik derde werd, was ook zwaar. Misschien wel even lastig als dit parcours, met dat verschil dat de vlakke aanloop toen langer was en er na de klim nog een vlak stuk volgde van tien kilometer. Voor mij betekent dat een wereld van verschil. Omdat ik al als dertigste start, hoop ik wel even op de hot seat te mogen zitten.”

Gevraagd naar een voorspelling van de uitslag is Campenaerts duidelijk. “In mijn ogen is Roglic, net als in de proloog, niet te kloppen. Hij is een paar dagen geleden dan wel gevallen, maar van een schaafwonde op je bil ga je niet veel trager rijden. Hij zal zijn concurrenten opnieuw tijd aansmeren.” Voor de tweede plaats in de uitslag denk Campenaerts aan Nibali. “Die is echt goed in vorm en bewees ook in de proloog dat hij aan zijn tijdrijden heeft gewerkt. Hij wordt tweede, Simon Yates derde en Miguel Angel Lopez vierde. Yates won in Parijs-Nice ook al een zware tijdrit en Lopez reed in de proloog dezelfde tijd als Dumoulin. Als ik als vijfde achter deze klassementsrenners kan eindigen, zal ik content zijn. Een top vijf in een grote ronde is altijd een dikke uitslag.”

Meer over Victor Campenaerts

MEER WIELERNIEUWS

Keuze van de redactie

Video