Direct naar artikelinhoud

Deze zomer geen vallende sterren gezien? Je krijgt vannacht een nieuwe kans

Met een beetje geluk zijn er dit weekend opnieuw tientallen vallende sterren per uur aan de hemel te spotten.Beeld Thinkstock

Kans gemist op vallende sterren deze zomer? Ook dit weekend verschijnen ze aan de hemel. De meteorenregen bereikt vannacht zijn hoogtepunt, maar je moet er wel vroeg voor opstaan én hopen dat je zicht niet verstoord wordt door wolken.

en

Elk jaar rond 12 augustus kunnen we ons aan een meteorenregen verwachten, de Perseïden - misschien wel de bekendste verzameling vallende sterren. Toch zijn er door het jaar heen nóg momenten waarop we best eens naar de hemel turen, zoals dit weekend. Dan komt de meteorenzwerm de Orioniden voorbij, met afvaldeeltjes van komeet Halley. Gisterennacht was de kans al groter dan anders om een vallende ster te spotten, maar de échte piek doet zich komende nacht voor, met tot twintig (!) vallende sterren per uur.

De maan speelt dit keer alvast geen spelbreker, want die is nieuw en zal dus geen al te storend licht verspreiden. Wolkenvelden kunnen dan weer wel het schouwspel verprutsen, want vannacht wordt het vrij winderig met een aantal buien en hier en daar een opklaring. Ook morgen krijgen we hetzelfde weer.

Vingers kruisen dus dat het rond 6 uur 's ochtends toch plots helder is en zoek alvast een donker plekje uit, ver weg van het stadslicht. De vallende sterren zullen vooral in oostelijke richting te zien zijn. Succes!