Doe de welzijnstest: hoe gaat het met jou?

Hoe gaat het nu eigenlijk met ons? De welzijnstest ontwikkeld door De Standaard en Universiteit Antwerpen geeft een verkennend antwoord. Met 33 vragen die peilen naar jouw welbevinden, veerkracht, sociaal netwerk en gevoelens van neerslachtigheid. Maar waar komen de vragen nu vandaan? En hoe lees je best de resultaten? Hieronder vind je meer info.

Doe de welzijnstest hier.

Waar komen de vragen vandaan?

Voor de internationale bevraging gebruikte de Universiteit Antwerpen vier schalen die internationaal gevalideerd zijn en in exacte vorm gebruikt moeten worden om valide te zijn. Ook de Nederlandse vertalingen zijn strikt vastgelegd. Het gaat om de GHQ-12 (algemeen welbevinden), de PHQ9 (depressieve gevoelens), de ULS6 (eenzaamheid) en de BRS6 (weerbaarheid of veerkracht).

Waarnaar peilen ze?

De vragen zijn geen strikvragen. What you see is what you get: het is een rechtstreekse bevraging van hoe iemand zich voelt in de laatste twee weken. Het is een zelfbeoordeling dus.

Hoe lees ik de resultaten?

Voor elk onderdeel krijg je een puntenwolk, waarbij elk puntje staat voor één persoon uit de eerder uitgevoerde representatieve steekproef en het pijltje staat voor de plek waar jij je bevindt. Dat resultaat kan je verfijnen door te filteren op leeftijd en gender.

Wat gebeurt er met de resultaten?

De test is anoniem en in de eerste plaats voor jezelf. De kans is groot dat de resultaten bevestigen wat je zelf al voelt. In positieve of negatieve zin. Misschien is het resultaat een opstapje om wat je voelt bespreekbaar te maken of om er iets aan te doen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer