© Anadolu Agency

Vlaams Belang: Turkse vereniging ruimte geven om hier imamopleiding te organiseren “is waanzin”

Het Vlaams Belang is niet te spreken over de plannen van het Diyanet-netwerk om een voorbereidende opleiding tot imams voor tieners op te zetten. Vlaams fractieleider Chris Janssens vindt “dat Diyanet en haar 65 moskeeën in ons land de integratie belemmeren, aan spionage doen en zelfs meehelpen met het opsporen van Turkse regimecritici”.

De partij vraagt van de Vlaamse Regering een duidelijk statement tegen deze geplande Diyanet-imamschool. “Het Diyanet-hoofdkwartier en de Diyanet-moskeeën in ons land moeten gesloten worden.”

Ongeveer één jaar geleden pakten Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits en federaal minister van Justitie Koen Geens (beide CD&V) uit met hun plannen voor de organisatie van een Vlaamse academische opleiding “die er zogenaamd voor moest zorgen dat imams Nederlands spreken en kennis hebben van de westerse cultuur”. Ze kunnen volgens Vlaams Belang hun “naïeve wensdromen” definitief opbergen.

12-jarigen

De plannen van de Turkse religieuze koepel Diyanet voor een imamopleiding die openstaat voor 12-jarigen, waarvoor een erkenning als middelbare school wordt aangevraagd en de oprichting door de Moslimexecutieve van een seminarie voor volwassen moslims die imam willen worden, is voor Chris Janssens het bewijs dat islamvertegenwoordigers “geen pottenkijkers willen en dat ze via hun eigen scholen en instituten een parallel waarden- en normencircuit in onze samenleving willen installeren.”

Waanzin

Janssens wijst er ook op dat begin dit jaar uit nota’s van de Staatsveiligheid bleek “dat Diyanet, dat onder het gezag ressorteert van Erdogan, een instrument is van het Turkse regime in ons land en een verlengstuk van de fundamentalistische AK-partij. Niet alleen zijn 12 Diyanet-moskeeën erkend - waardoor zij gefinancierd worden met ons belastinggeld - nu blijkt dat Diyanet hier zelfs imams gaat opleiden. Dit is waanzin”. Hij roept minister van Binnenlands bestuur Liesbeth Homans (N-VA) opnieuw op om de erkenning van alle Diyanet-moskeeën in te trekken en zal minister Crevits ondervragen over de plannen voor een imamopleiding.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER