K.V. (links), een voormalige OCMW-medewerkster, werd in maart veroordeeld voor het bestelen van Robert (rechts), die met zijn dochter Patsy naar het proces in Dendermonde kwam.© pvs

Zwaar zieke Robert (72) gaat in beroep tegen vonnis stelende OCMW-medewerkster: “Ze komt er gewoon mee weg, dit is geen straf”

Dendermonde/Kruibeke -

Kruibekenaar Robert Van Ryckeghem (72) werd jarenlang bestolen door K.V., een OCMW-medewerkster die zijn financiën beheerde. “Ze heeft me gepluimd”, liet hij eerder optekenen. De vrouw moest hem van de rechter 13.183,73 euro terugbetalen. Daartegen gaat de zwaar zieke Robert in beroep. “Dat is maar een fractie van het totale bedrag. Alles staat zwart op wit, wij blijven vechten voor gerechtigheid”, zegt zijn dochter Patsy.

Pieter Van Hecke

Het vonnis dat tegen K.V. in eerste aanleg in de Dendermondse rechtbank werd uitgesproken, dateert al van 19 maart. De vrouw, die lange tijd actief was bij het OCMW in Kruibeke maar afkomstig is van Dendermonde, kreeg een voorwaardelijke celstraf van twee jaar en moest haar slachtoffers vergoeden voor een totaal van 70.560 euro.

Geld gebruikt voor lingerie

De Dendermondse maakte jarenlang misbruik van haar functie om geld te stelen van haar nietsvermoedende klanten. De schade werd in 2012 begroot op 115.000 euro. Een aanzienlijk deel van dat geld stal ze van de nietsvermoedende Robert Van Ryckeghem (72).

“Het geld van mijn papa heeft ze gebruikt voor uitstapjes en ze kocht er zelfs lingerie mee”, vertelde zijn dochter Patsy eerder. “Al het geld van mijn papa is weg. Het gaat om tienduizenden euro’s in de jongste tien jaar. In realiteit is het zelfs veel meer, maar het onderzoek begint pas te tellen vanaf 2012. Alles wat ze daarvoor stal, zijn we definitief kwijt.”

LEES OOK. OCMW-medewerkster (48) die jarenlang geld stal van haar cliënten riskeert 30 maanden cel: “Ze heeft me gewoonweg gepluimd”

Twee weken ziek

De rechter oordeelde dat 13.183.70 van de 70.560 euro naar Robert moet gaan. Een bedrag waar het slachtoffer en zijn dochter niet over te spreken zijn. “We waren in shock, ik ben er twee weken ziek van geweest. We hebben het vonnis even laten bezinken, maar nu hebben we besloten om in beroep te gaan”, zegt dochter Patsy.

“We hebben zwart op wit het bewijs dat ze zeker het drievoud heeft gestolen van mijn vader. Het rechtssysteem laat ons in de steek, het is schandalig.”

LEES OOK. Stelende OCMW-medewerkster krijgt twee jaar cel met uitstel en moet slachtoffer Robert (72) 13.000 euro terugbetalen: “Schandalig, dat is maar fractie van het totaal”

“Dit is geen straf”

Ook Robert, die zwaar ziek is, is misnoegd over de uitspraak. “Jarenlang heeft ze me bestolen en ze komt er gewoon mee weg. Dit is geen straf”, zegt hij. “Mijn papa lijdt aan longkanker die uitgezaaid is, maar het is zijn wens om in beroep te gaan. We willen blijven vechten voor gerechtigheid. Jammer genoeg zijn we nu weer vertrokken voor enkele jaren, maar bij dit vonnis konden we ons niet neerleggen. We hebben het gevoel dat we een tweede keer bestolen werden, deze keer door het gerecht”, zegt Patsy.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER