Direct naar artikelinhoud
Pukkelpop

Kendrick wie? Travis Scott is de rapper van het moment!

Travis Scott midden vorige maand in Portugal.Beeld EPA

Waarom wij behoorlijk slechtgeluimd zijn door het afzeggen van Travis Scott op Pukkelpop? Omdat hij de meest tot de verbeelding sprekende Amerikaanse rapper is van het moment. Een succesvolle bovendien. Zopas onttroonde hij Drake in de Billboard 200 met zijn nieuwe plaat Astroworld. Ideaal festivalvoer dus.

“I love my fans in Belgium and look forward to performing for them in the very near future!", aldus het officiële persbericht waarmee Travis Scott zijn concert op Pukkelpop cancelde. De razend populaire rapper zou "verplichtingen" hebben voor de MTV Music Awards, die volgende maandag worden uitgezonden. Op Pukkelpop wordt hij vervangen door techno-dj Charlotte De Witte. 

De reacties van Scotts jonge fans op Instagram varieerden tussen teleurgesteld ("I hate my life", "Wadaffaking rip off") en giftig naar De Witte toe ("J’espère que c’est un prank, c’est qui cette p*te?"). Devoot zijn ze wel, die volgelingen van Scott. Het zegt veel over de gigantische hype die hem omringt sinds zijn nieuwe album Astroworld een week geleden verscheen.

Straf palmares

Het geheim van Travis Scotts succes? Connecties. En weten hoe je ze moet aanwenden. Nee, Scott is niet zomaar een Dj Khaled-achtige svengali die zelf amper iets uitvoert en die zijn highprofilegasten het vuile werk laat opknappen. De uit Houston afkomstige rapper-producer kent het klappen van de zweep. Bovendien heeft Scott een handvol opzienbarende productieklussen op zijn palmares staan die de indruk wekken dat zijn muzikale referentiekader groter is dan sceptici willen geloven. 

Zo was zijn aandeel in de totstandkoming van Yeezus, Kanye Wests meest experimentele plaat, aanzienlijk: hij schaafde onder meer mee aan de woeste elektropunk van ‘New Slaves’ en ‘I Am A God’. Daarnaast schonk hij Rihanna (met wie hij een relatie had) de monsterhit ‘Bitch Better Have My Money’, een song die hij  integraal produceerde.

Overtreffende trap

Er is meer. Supersterren als Madonna, John Legend, Drake en Jay-Z vroegen hem voor studiowerk. Tegelijk profileerde hij zich als solo-artiest. Zijn debuut Rodeo mocht dan weinig lovende kritieken verzamelen, hij spande er toch slim zowel Kanye als Justin Bieber én indiefavoriet Toro Y Moi voor zijn kar. De indrukwekkende opvolger Birds In The Trap Sing McKnight had dan weer Kendrick Lamar, André 3000 en The Weeknd in huis. 

De derde plaat Astroworld is in elk opzicht de overtreffende trap. Popkeizers Pharrell Williams, The Weeknd, Drake en Frank Ocean werkten eraan mee, evenals alternativo's zoals Thundercat en Tame Impala. En horen we daar James Blake zingen in ‘Stop Trying To Be God’? Van verschillende walletjes tegelijk eten, noemt men dat.

Kylie Jenner

Astroworld herbergt een razendslimme synthese van de intussen platgespeelde trap-sound die u kent van Future, Migos en Rae Sremmurd. Dat Scott zijn plaat noemt naar een in onbruik geraakt pretpark in Houston dat moest wijken voor een appartementencomplex voedt de fantasie voortreffelijk. Hij gaat daar ver in: in november organiseert hij in zijn thuisstad een heus Astroworld Festival waar hij de spirit van het pretpark wil terughalen. “Told the dogs I’d bring it back”, schreef hij op Twitter.

Scotts uitdijende reputatie heeft natuurlijk ten dele te maken met zijn vriendin, het aan selfies verslingerde showbizzfenomeen Kylie Jenner, dochter van de aan de Kardashians gelinkte Caitlyn Jenner. Met 113 miljoen Instagram-volgers en een walgelijk succesvolle cosmeticalijn hoort de éénentwintigjarige miljardaire bij de machtigste millennials in de showbizzwereld. Zij vergezelde Scott prompt op tournee en verleidde haar nieuwe verovering tot lange strandwandelingen waarbij zielsgeheimen werden gedeeld. De tortelduifjes bleken al snel. onafscheidelijk. Jenner en Scott bevielen eerder dit jaar van een dochtertje, Stormi.

Kylie Jenner en Travis Scott.Beeld Photo News

Lefgozertje

Intussen wordt Scott niet zelden in de pers afgeschilderd als een roekeloos snoevertje met de aandachtsspanne van een kind. Eentje met gevaarlijk weinig realiteitszin bovendien. Tijdens concerten zweept hij zijn fans in die mate op dat ze van balkons springen en zich haast een hersenschudding moshen. Na een show in Arkansas werd Scott door de politie opgepakt voor het aanzetten tot rellen – in 2015 werd hij voor soortgelijke feiten opgepakt in Chicago. Een overijverige driftkikker dus die zijn eigen pretpark wil ontwerpen en die ervan droomt – hou u vast! – architectuur te studeren in Harvard. Niet dat Scott zich in de materie heeft verdiept of de geschiedenis van de architectuur door en door kent, zo bleek uit een interview met The Guardian: “I go off my own shit. I’m not into deep study - all that, like, reading.”

Yep, Travis Scott is een punky lefgozertje. Geef toe: u had zich best aan hem willen vergapen op de Main Stage van Pukkelpop. Het had de coolste big budget-show van het Kiewitse festival kunnen zijn. Doodjammer.