© ATV

Scum Studios en Taalfabet maken aangrijpende documentaire ‘Grensverleggend’:“Kijker ander perspectief bieden over nieuwkomers”

Antwerpen -

In de Arenberg ging onlangs de documentaire ‘Grensverleggend’ in première. De Borgerhoutse vzw Scum Studios en opvanginitiatief Taalfabet schetsen er het aangrijpende verhaal van niet-begeleide minderjarige nieuwkomers die hun weg zoeken in België.

Laurens Van Aert

De weerzinwekkende tocht naar Europa, het leven in een opvangcentrum en de uitdagingen waarmee jongeren geconfronteerd worden, terwijl ze hun weg zoeken in de Belgische maatschappij. Het zijn slechts enkele onderwerpen die Scum Studios en Taalfabet aansnijden in hun documentaire Grensverleggend.

“Twee jaar geleden kreeg ik het idee om een film te maken over kwetsbare jongeren”, vertelt Lenn Leysen van opvanginitiatief Taalfabet. “Ik ging op zoek naar een organisatie met kennis van zaken en leerde Scum Studios kennen.”

Mohamed van Scum Studios (links).© Patrick De Roo

“Toen Lenn zijn plannen uit de doeken deed, waren we meteen mee met het verhaal”, pikt Mohamed El Kasmi in. “Enkele maanden eerder maakten wij bij Scum Studios enkele kortfilms over jonge nieuwkomers. Dit keer wilden we koste wat kost het verhaal delen van de minderjarige niet-begeleide nieuwkomers die momenteel verblijven in het lokaal opvanginitiatief Taalfabet in Wommelgem.”

Humane kijk

En daar hadden zowel Scum Studios als Taalfabet een goede reden voor. “We willen de stem van deze jongeren laten horen zodat de samenleving een realistischer beeld krijgt van de nieuwkomers die we als gastland zouden moeten verwelkomen”, legt Lenn uit. “Via de docu hopen we een meer humane kijk op deze jongeren te bewerkstelligen. Er zijn immers meer overeenkomsten dan verschillen tussen zij en ons.”

“De kwetsbaarheid van deze groep benadrukt des te meer de noodzaak van ondersteuning en kansen voor hun talentontwikkeling”, gaat Mohamed voort. “We willen niet alleen hun verhalen delen, maar ook hun potentieel erkennen en stimuleren.”

In de Arenberg werd ‘Grensverleggend’ alvast met grote ogen onthaald. Onder impuls van dat succes en de grote vraag naar een nieuwe vertoning, organiseren Scum Studios en Taalfabet een tweede seance in Cinema De Studio.

De tweede vertoning van ‘Grensverleggend’ vindt plaats op 27 april om 19 uur. Tickets zijn beschikbaar via de website van De Studio. Een link naar de trailer vind je hier.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV