© REUTERS

Dader schietpartij Straatsburg “was al bekend als gevaar voor staatsveiligheid”

De man die dinsdagavond rond 20 uur het vuur opende in het centrum van Straatsburg, vlakbij de populaire kerstmarkt, is nog steeds voortvluchtig. Het gaat om de 29-jarige Cherif C. Hij was gekend bij justitie en politie.

mrra

OVERZICHT. Terreurdaad Straatsburg: drie doden, twaalf gewonden

Dinsdagavond, Straatsburg. Omstreeks 20 uur stapt een jongeman de drukke straten van de Franse stad in. In zijn handen heeft hij een automatisch wapen geklemd. Wanneer omstaanders kijken, richt hij het wapen op de menigte. Vlakbij de kerstmarkt begint hij in het wilde weg te schieten. Vijftien aanwezigen kunnen niet ontsnappen, minstens drie van hen zullen de aanval niet overleven.

(Lees verder onder de video)

In de chaos die volgt, weet de dader te ontkomen. Franse soldaten achtervolgen hem meteen en weten hem te raken met enkele kogels tijdens zijn vlucht. Verschillende schoten worden gelost in verschillende richtingen. Maar hem vatten kunnen ze niet.

LEES OOK. Hilde Vautmans veilig terug in hotel na nacht lockdown in Straatsburg met groep Truienaren

Bekend bij de politie

Over de identiteit van de man wil men officieel nog maar weinig bekendmaken, al hebben de autoriteiten hem naar eigen zeggen wel al geïdentificeerd. Het zou gaan om Cherif C..

Hij werd geboren op 4 februari 1989 in Straatsburg. Hij heeft Marokkaanse roots. Hij groeide op met zes broers en zussen in de Franse stad. Na zijn studies ging hij bij de gemeente werken, maar sinds 2011 was hij werkloos en heeft hij naar eigen zeggen veel gereisd.

Het Franse ministerie geeft voorlopig weinig vrij over de twintiger. Wat het ministerie wel al vrijgeeft, is dat het gaat om een zogenaamde “fiche S”. Dat wil zeggen dat de dader bekend was bij de veiligheidsdiensten. In Frankrijk krijgen mensen zo’n fiche S als ze beschouwd worden als een serieus gevaar voor de staatsveiligheid. Dat label is de hoogste vorm van waarschuwing die er bestaat in Frankrijk. Een “fiche S” geeft toestemming tot toezicht, maar niet tot arrestatie. “De dader was niet gekend voor misdrijven in verband met terrorisme. Tijdens zijn verblijf in de gevangenis werd een radicalisering vastgesteld. Op basis daarvan werd hij in de gaten gehouden”, klinkt het nog.

Terrorist of overvaller?

Cherif C. zou meermaals en frequent contact hebben gehad met personen uit het geradicaliseerde islamitische milieu in de Oost-Franse stad.

Hij zou bovendien ook andere criminele feiten hebben gepleegd. Zowel in Frankrijk als in Duitsland zou hij in aanraking zijn gekomen met de politie, al sinds jonge leeftijd. In totaal werd hij al 30 keer veroordeeld in beide landen. Zo werd de man in 2016 door een rechtbank in Singen, in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg, nog veroordeeld tot een celstraf van twee jaar en drie maanden omdat hij had ingebroken in een tandartspraktijk in Mainz en in een apotheek in Engen.

Volgens het Duitse persagentschap DPA blijkt uit het vonnis van Singen dat de verdachte ook in 2008 in Frankrijk en in 2013 in Zwitserland al tot celstraffen werd veroordeeld wegens meerdere inbraken. Hij legde toen volledige bekentenissen af. In totaal zat hij voorafgaand aan zijn veroordeling in Singen vier jaar achter de tralies.

De man moest zich normaal dinsdagochtend aanbieden bij de politie naar aanleiding van een roofoverval en poging tot doodslag. Hij daagde niet op en de ordediensten troffen hem ook niet thuis aan. Bij een huiszoeking die daarop volgde, vonden de ordediensten onder meer een granaat en een long rifle.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.