Aangespoelde vinvis had lege maag

De zeldzame vinvis die eind vorige maand aanspoelde op het strand van De Haan is was fel vermagerd en had een lege maag. Het dier is dan ook waarschijnlijk een natuurlijke dood gestorven, concluderen de onderzoekers die de autopsie hebben uitgevoerd.

wle

De dierenartsen en biologen van de universiteiten van Gent en Luik en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen vonden geen aanwijzingen dat de walvis door menselijke factoren is gestorven. Er werd ook gezocht of het dier aan een virus leed, maar dat bleek niet het geval te zijn.

Vast staat wel dat het dier verzwakt was. Het bijna volgroeide mannetje woog naar schatting 30 ton, maar was wel sterk vermagerd. De speklaag was ‘erg dun’ en zijn maag ‘bleek nagenoeg leeg’, meldt het Instituut voor Natuurwetenschappen. Het kadaver van de Balaenoptera physalis was wel nog relatief vers. Wellicht stierf het dier binnen de 48 uur voordat het op 25 oktober aanspoelde.

Verwerkt

Het grootste deel van het dier, zo’n 24 ton in totaal, is door het bedrijf Rendac verwerkt. De onderkaak blijft wel bewaard: de Universiteit Gent zal die behandelen en daarna tentoonstellen in De Haan. Zelf bewaart de universiteit een borstbeen en een aantal weefselstalen en parasieten die op de vinvis leefden.

Aan land gebracht

De dode vinvis was op 24 oktober opgemerkt in het Belgische deel van de Noordzee. Omdat het kadaver in een drukke scheepvaartroute dobberde, is het dier uiteindelijk gecontroleerd aan land gebracht.

Een verband met de gewone vinvis die vijf dagen eerder in Nederland werd gefilmd, kon niet worden bevestigd, noch met de waarneming van een ‘walvis’ op 23 oktober in de buurt van de Buitenratel Zandbank. Vinvissen zijn sowieso zeldzaam in de Noordzee. Het was al ruim twintig jaar geleden dat er nog een vinvis was gestrand aan de Belgische kust.