Gewiekste oplichters stelen bijna 37.000 euro van Liesbeth (47): “Al het spaargeld van de kinderen is weg”

Liesbeth (47) startte ondertussen een crowdfunding om het spaargeld van haar kinderen te recupereren.© Facebook / Shutterstock

Beveren -

Cybercriminelen gingen aan de haal met al de spaarcenten van de kinderen van Liesbeth Van Hoof uit Beveren. De 47-jarige mama, die leeft van een invaliditeitsuitkering, is er het hart van in. “Er is meer dan 36.000 euro weg”, vertelt ze. “Het is verschrikkelijk dat mijn kinderen hier slachtoffer van geworden zijn.”

Pieter Van Hecke

Liesbeth kreeg onlangs een telefoontje van haar bank. Althans, dat dacht ze. In werkelijkheid had ze cybercriminelen aan de lijn die zich voordeden als bankmedewerkers en werd zo slachtoffer van helpdeskfraude. “Ze hadden zogezegd pogingen tot hacking waargenomen, maar ze zouden alles in orde brengen. Ze belden me op met een Belgisch telefoonnummer, dus ik rook geen onraad en gaf ze mijn e-mailadres”, vertelt ze.

Eindjes aan elkaar knopen

Meer hadden de criminelen volgens Liesbeth niet nodig om toegang te krijgen tot haar bankrekening. “Zelf heb ik niet veel geld op de rekening staan. Ik leef van een invaliditeitsuitkering en het is elke maand opnieuw moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen”, vertelt de mama. “Op de rekening van mijn kinderen staat ongeveer 36.000 euro, of liever gezegd ‘stond’. Ik heb de rekening in het verleden zelf geopend en blijkbaar had ik er nog een volmacht op.”

Het was haar dochter die alarm sloeg. “Ze belde me op en vroeg waar al haar spaargeld naartoe was. Ik viel compleet uit de lucht”, zegt ze nog steeds aangeslagen. Liesbeth deed aangifte bij de politie, die een onderzoek opstartte. “Veel hoop op een goede afloop heb ik niet. We hebben het te laat opgemerkt en het geld zit naar verluidt al lang in het buitenland. Ik schaam me dat ik me zo heb laten vangen en het is verschrikkelijk dat uitgerekend mijn kinderen er slachtoffer van zijn. Ze hebben voor dat geld keihard gewerkt, maar nu is alles weg”, zegt ze met een zucht. “En op hulp van de bank moet ik niet rekenen. Die leggen de schuld bij mij. Ik moest ‘voorzichtiger zijn’, was hun reactie.”

Crowdfunding

Zelf kan Liesbeth haar kinderen financieel niet helpen, maar ze zocht wel naar een oplossing en startte een crowdfunding op. “Laten we met z’n allen helpen om mijn kinderen hun geld terug op hun rekening te zetten”, staat er te lezen.

Het dossier van Liesbeth is jammer genoeg één van de vele die onderzocht worden door het parket. De lokale politie Waasland-Noord merkt ook dat cybercrime in de lift zit. Zij stelden vast dat gevallen van phishing verdriedubbelden sinds 2020 en het cijfer ligt zelfs 24 keer hoger dan in 2018. In 2023 bleven de cijfers stabiel tegenover 2022. “Jammer genoeg waren er nog steeds 337 gevallen van hacking, 237 slachtoffers van oplichting via het internet en 70 van phishing”, zegt korpschef Leo Mares. De politie geeft de raad om steeds verdachte oproepen of mails te melden en geen persoonlijke informatie door te geven aan wildvreemden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen