100 jaar Ferm in de Polder: leden en oudgedienden steken de beentjes onder tafel

In de Martinushoeve kregen de leden van Ferm Hoevenen een feestmaal gepresenteerd. Ze bestaan 100 jaar en verdedigen zo nog altijd de belangen van de landelijke vrouwen.

Paul Hendrickx

‘De Boerinnenbond’, zo herinneren oudere leden zich nog de organisatie. Later werd het KVLV (Katholiek Vormingswerk voor Landelijke Vrouwen), en een paar jaar is nu al de nieuwe naam Ferm ingeburgerd.

In de polderstreek waren er al die decennia verschillende afdelingen, de afdeling Hoevenen houdt als enige de werking nog springlevend en brengt de dames uit de hele streek samen, in een goed draaiend netwerk. Ze organiseren workshops, bijeenkomsten en dagreisjes. Ze hebben hun eigen vaste afspraken zoals wekelijkse fietstochten en net voor Hemelvaart, volgende week dus, houden ze een misviering op de boerderij. Ook een aspergefeestje in Non Plus Ultra, in het vlakbij gelegen Woensdrecht, is zo’n vast moment in de jaarwerking.

Maar eerst mocht er gezellig getafeld worden voor het eeuwfeest, met de huidige leden én ook vroegere (bestuurs)leden. Het was al in 1911 dat de Belgische Boerenbond vanuit Leuven een vrouwenafdeling oprichtte met een tijdschrift, vorming rond gezin, voeding en de boerenstiel, en later ook ontspanning, als afwisseling voor het dagelijkse harde werk. In de polderstreek zijn ze er dus in 1924 aan begonnen.

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners