20 juni 2019 om 03:00
Luister naar

André Zwartbol: Frauderen heet bij de altijd ontspannen VVD: je neemt het iets te luchtig op

Op het VVD-festival – ja, partijcongressen zijn echt passé – ging het afgelopen weekend over de integriteitshelpdesk die de partij vorige week heeft opgetuigd. VVD’ers die twijfelen of iets mag, kunnen daar terecht. ‘Stel’, zegt partijvoorzitter Christianne van der Wal, ‘je bent raadslid en je krijgt van de lokale aannemer korting op de verbouwing van je huis, dan kun je even bellen.’ Om te ‘sparren’, zoals het in die kringen heet. ‘Hé, kèrel, hoe pak jij zoiets aan?’

Er kwam nog een voorbeeldvraag langs. ‘Mag je als raadslid of burgemeester na een paar wijntjes nog in de auto stappen?’ Blijkbaar rijden VVD’ers zó hard dat ze al die borden met BOB-reclames niet kunnen lezen. Dus, heel handig, zo’n helpdesk.

Het gaat, zei de partijvoorzitter, om ‘de ontwikkeling van een moreel kompas’. Daar zijn we ‘iets te luchtig mee bezig geweest’. Oeps, dat floepte er zomaar uit. Zei ik dat echt? Deed u nu al dat liberale gefraudeer van de afgelopen jaren af als ‘iets te luchtig’? Ja, dat deed u. Geeft niet hoor. U bent VVD’er in hart en nieren. Zo’n moreel kompas ontwikkelt zich heel langzaam. Die luchtigheid heeft trouwens ook voordelen: je ziet niet alles meteen als een probleem. Typisch Hollands trekje.

Dat er alleen maar partijgenoten achter de telefoon van de helpdesk zitten, wordt natuurlijk uitgelegd als een nadeel. Is een frisse blik niet veel beter? Misschien iemand van de coalitie, die een beetje opbouwend wil zijn. Een fijne ChristenUnie-juffrouw bijvoorbeeld – altijd bereid tot vergeving; een warm bad voor iedere zondaar.

Maar wat in christelijke kring vaak goed werkt, en dat zal het bij VVD’ers vast ook goed doen, is mensen confronteren met een voormalig zondaar. In VVD-termen: stel dat de Roermondse oud-wethouder Jos van Rey bij de helpdesk de telefoon opneemt, dan zou hij die vraag over de lokale aannemer die korting wil geven, uitstekend kunnen beantwoorden.

Eén nadeel. Van Rey heeft zich nooit erg schuldbewust getoond over de steekpenningen die hij aannam. Dus het is even zoeken naar een schuldbewuste VVD’er. Zeg maar: naar iemand die het niet al te luchtig opvat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kan Nederland wel zonder nationaal gevoel en emotie? Nee, koester dus de schaarse nationale rituelen

Acda en De Munnik zongen het al: 'Je kunt hier nooit eens even rustig op je voetstuk staan.' Hoe gaan we om met onze helden? Is 'vaderlandse geschiedenis' belangrijk? Ja!

d

Wat doe je als (schoon)ouders je claimen? 'Voor mij gaan ze een grens over, het is ons huis'

Ze komen samen, een jong stel: ze zijn zeven jaar getrouwd en hebben een kleintje van drie. ‘We hebben het samen fijn’, zegt zij. Het probleem zit ‘m dan ook niet in hun huwelijk. Maar in hun schoonfamilie. Aan beide kanten.

Lysanne van de Kamp werkt bij Micha Nederland en ontwerpt oogsttuinen.

Het cijfer was helaas het enige dat telde bij de lessen geschiedenis

Draait leren echt nog steeds om het behalen van een bepaalde norm? Lysanne van de Kamp vindt het jammer dat de geschiedenissenlessen op school enkel om het cijfer gingen.

Wim Dekker is lector informele netwerken en laatmoderniteit aan de Christelijke Hogeschool Ede.

Er wordt 17 miljard euro verdiend aan mensen met schulden. Kwijtschelden is waarschijnlijk goedkoper

De problematische schuldenlast in Nederland is 3 miljard. Sociaal werkers, deurwaarders, ambtenaren, advocaten en administrateurs hebben daar hun werk van gemaakt. Kosten: 17 miljard. Wim Dekker pleit voor een jubeljaar.

Het is echt niet vreemd dat Renze Klamer zich ook zonder geloof gelukkig voelt

Renze Klamer vindt het vervelend als mensen tegen hem zeggen: 'We bidden voor je.' Wat kerkverlaters vervelend vinden, is niet maatgevend, stelt Reina Wiskerke. Toch begrijpt ze de allergie van Klamer.

Anita Zeldenrust is ouder van een gezinshuis voor kinderen die (soms tijdelijk) niet thuis kunnen wonen.

Ik dwing me met mijn vliegangst naar de stewardess te kijken. Als zij lacht zal het vast goed zijn

Als ik me er op zou voorstaan dat ik niet meer vlieg zou dat bewondering kunnen oproepen, maar zo'n offer is dat dus niet voor mij. Ik vind vliegen namelijk verschrikkelijk, schrijft Anita Zeldenrust in het vliegtuig.

Afbeelding

Hoe de angst van een christen verdreven kan worden en hoe jij daar een rol in kan spelen

Zondag barstte een patiënt in huilen uit na de dienst, omdat ik hem als protestants pastor geen communie kon geven, schrijft Kelly Keasberry. Ze nam de snikkende man in haar armen, waarop er iets wonderlijks gebeurde.

Al is het leven nog zo snel, de dood achterhaalt hem wel. Als kind kwam ik daar al vroeg achter.

Het is de Opgestane die mij opwacht aan het eind. Sterker nog: die voor me uit gaat

Aanvallen van drones op Isfahan. Isfahan: met die naam opende bij Klaas Vos het deurtje naar poëzie, naar het gedicht De tuinman en de dood van P.N. van Eijk.

nd

Tanya (40) uit Oekraïne heeft zeven zussen. Vijf emigreerden er naar Australië. 'Maar ik blijf hier'

Vreugde en nieuwe moed bij Oekraïeners, ook in Nederland: het Amerikaanse steunpakket komt eraan. In de Alblasserwaard zijn de contacten met Oekraïne nog steeds sterk, schrijft Hilbrand Rozema.