© Marc Herremans - Corelio

Valse verpleegster steelt tienduizenden euro van bejaarden

Het Openbaar Ministerie heeft zeven jaar cel geëist voor leden van de beruchte ‘rusthuisbende’, die in heel Vlaanderen bejaarden beroofde van hun geld en juwelen. De bende zette daarvoor een valse verpleegster in.

vdaa

Vier Roma-zigeuners uit Nederland worden voor de rechtbank in Antwerpen vervolgd, omdat ze dertien bewoners van rusthuizen bestolen zouden hebben. Er werden vooral juwelen en geld ontvreemd. Bij vijf andere slachtoffers bleef het bij een poging. Het openbaar ministerie vorderde voor elk van de beklaagden zeven jaar cel.

De bende ging volgens de procureur altijd op dezelfde manier tewerk. Ruscha K. (31) deed zich voor als verpleegster en bracht de bejaarde naar de badkamer voor verzorging. Intussen werd de kamer van het slachtoffer doorzocht door haar handlanger(s).

Tussen juni en oktober 2017 werden diefstallen of pogingen daartoe gepleegd in rusthuizen in Antwerpen, Kapellen, Bornem, Putte, Brecht, Wommelgem, Kontich, Brasschaat en Laakdal. Ook in het Oost-Vlaamse Sint-Niklaas, Beveren, Waasmunster, Lochristi en Wachtebeke werd toegeslagen.

De bende ontvreemdde vooral juwelen en cash geld. Bij een 96-jarige dame die in een rusthuis in Laakdal verbleef, wisten ze op 17 oktober 2017 liefst 30.000 euro buit te maken. Het slachtoffer hield haar geld het liefst dicht bij haar in plaats van op de bank.

Een tiental dagen na die diefstal werd de Volkswagen Polo van Rakech H. (54) tegengehouden in de buurt van hetzelfde rusthuis. Zijn wagen was al meermaals in de buurt van feiten geregistreerd door ANPR-camera's. Hij vervoerde Ruscha K., haar echtgenoot Giulio N. (48) en Oliver B. (38). Ze ontkenden aanvankelijk iedere betrokkenheid bij de diefstallen.

Giulio N. gaf uiteindelijk toch een vijftal feiten toe, maar zei er meteen bij dat zijn vrouw Ruscha K. de drijvende kracht was. Zij beriep zich op haar zwijgrecht en liet verstek gaan op het proces. Rakech H. vroeg de vrijspraak: hij was slechts de 'taxichauffeur' die de anderen tegen betaling had rondgereden zonder vragen te stellen. Oliver B. vroeg voor het merendeel van de feiten de vrijspraak.

De vier Nederlandse Romazigeuners riskeren elk zeven jaar celstraf voor een lange lijst diefstallen in rusthuizen. De bende maakte minstens dertien slachtoffers. Bij vijf andere bleef het bij een poging. De bende ging volgens de procureur altijd op dezelfde manier tewerk. Ruscha K. (31) deed zich voor als verpleegster en bracht de bejaarde naar de badkamer voor verzorging. Intussen werd de kamer van het slachtoffer doorzocht door haar handlanger(s).

Tussen juni en oktober 2017 werden diefstallen of pogingen daartoe gepleegd in rusthuizen in Antwerpen, Kapellen, Bornem, Putte, Brecht, Wommelgem, Kontich, Brasschaat en Laakdal. Ook in het Oost-Vlaamse Sint-Niklaas, Beveren, Waasmunster, Lochristi en Wachtebeke werd toegeslagen.

De bende ontvreemdde vooral juwelen en cash geld. Bij een 96-jarige dame die in een rusthuis in Laakdal verbleef, wisten ze op 17 oktober 2017 maar liefst 30.000 euro buit te maken. Het slachtoffer hield haar geld het liefst dicht bij haar, in plaats van het op de bank te zetten.

Een tiental dagen na die diefstal werd de Volkswagen Polo van Rakech H. (54) tegengehouden in de buurt van hetzelfde rusthuis. Zijn wagen was al meermaals in de buurt van de feiten geregistreerd door ANPR-camera’s. Hij speelde de rol van taxichauffeur voor de bende en vervoerde Ruscha K., haar echtgenoot Giulio N. (48) en Oliver B. (38).

Ze ontkenden aanvankelijk iedere betrokkenheid bij de diefstallen. Giulio N. gaf uiteindelijk toch een vijftal feiten toe, maar zei er meteen bij dat zijn vrouw Ruscha K. de drijvende kracht was. Zij beriep zich op haar zwijgrecht en liet verstek gaan op het proces. Rakech H. vroeg de vrijspraak: hij was slechts de ‘taxichauffeur’ die de anderen tegen betaling had rondgereden zonder vragen te stellen. Oliver B. vroeg voor het merendeel van de feiten de vrijspraak.

De juwelen die de bende buit maakte, werden in maffieuze goudwinkels in de Pelikaanstraat verkocht. De bende werd meermaals in het Diamantkwartier opgemerkt door bewakingscamera’s.