Direct naar artikelinhoud
Muziek

Deze concerten mag u deze week niet missen

Jóhann Jóhannsson wordt vanavond herdacht in een Brusselse kerk.Beeld Jónatan Grétarsson

U wilt deze week een stapje in de wereld zetten? De muziekredactie van De Morgen helpt u graag op weg.

1. Jóhann Jóhannsson 

Eerder dit jaar overleed Jóhann Jóhannsson onverwacht in zijn appartement te Berlijn. De IJslandse componist werd amper 48, en zou vandaag 49 geworden zijn. Bij het brede publiek was hij vooral bekend om zijn soundtracks, waaronder het gelauwerde The Theory of Everything. Hiervoor won Jóhannsson een Golden Globe en een resem Oscar-, BAFTA- en Grammy-nominaties. AB-huisartiest Adam Wiltzie (bekend van A Winged Victory for the Sullen, Stars of the Lid), die tot de inner circle van Jóhannsson behoorde, brengt een eerbetoon met de integrale uitvoering van Virðulegu Forsetar (2004), Jóhann Jóhannssons tweede album. Tot nu werd die plaat slechts twee keer integraal live gebracht. Verwacht in de Begijnhofkerk - op een steenworp van de AB - een statige en minimalistische compositie met elf koperblazers, percussie, orgel en piano.

Op 19/9 in Begijnhofkerk, Brussel

2. Madensuyu 

Madensuyu bestaat een kwarteeuw, en daarom geven Stijn De Gezelle en Pieterjan Vervondel een feestje. Al is het er één waar toeters en bellen vergezeld gaan van bittere tranen. Het duo houdt er in eenzelfde adem gewoon mee op. De rouwprocessie belooft trouwens ook erg rauw te worden. Tjens Matic schuift mee aan de koffietafel, er is een screening van de films Collapsing Stories en Rabot, naast een klassiek deel waarin de werken gespeeld worden die Madensuyu hebben gevormd. Als zwarte kers op de taart volgt nog een extra lange set van het duo zelf. Bloemen noch kransen. 

Op 23/9 in de Kreun, Kortrijk

3. ‘Jaws’ live in concert

Mi-fa... mi-fa... mi-fa. Aan nauwelijks twee noten had componist John Williams voldoende om een hele bioscoopzaal in de waan te laten dat er een haai in het spel was. Jaws deed in de zomer van 1975 cinema's wereldwijd huiveren, gillen en genieten – niet het minst dankzij de ijzingwekkende soundtrack. De perfecte film dus om met een live-orkest opnieuw te beleven.

Op 21/9 - 23/9 in Flagey, Elsene.

4. The Golden Glows

The Golden Glows presenteren The Anthology of American Folk Music. Een eerbetoon aan “een van de beste albums aller tijden”, zoals muziekmagazine Rolling Stone ooit stelde. Of zoals Bob Dylan, Nick Cave en andere fans het noemen: de bijbel van de Amerikaanse folk. Het getalenteerde Antwerpse trio brengt de platenverzameling van de Amerikaanse allround excentriekeling Harry Smith tot leven. Niet te missen.

Op 20/9 in AB, Brussel

5. Halsey 

Mooi én getalenteerd? We horen het ons lieve moedertje nog niet gauw zeggen. De uiterst charmante Halsey daarentegen werd genomineerd voor de Grammy Awards en ook al meermaals bekroond met platina. En dan hadden we het nog niet over die hartverscheurende speech van d'r, tijdens de grote mars voor vrouwenrechten in de Verenigde Staten. Met songs als ‘Alone’, ‘Closer’ of ‘Him & I’ lag de wereld binnen drie tellen aan haar voeten. En voor de fashionista’s onder u: ze is tussen de bedrijven door ook de ambassadeur van Yves Saint Laurent. Wordt Halsey een van de nieuwe popsterren aan het firmament? Reken maar.

Op 20/9 in AB, Brussel

6. Son Lux

Het artistieke alter ego van Ryan Lott - producer, componist en meesterbrein achter Son Lux - integreert elektronica, experimentele rock, gesofisticeerde synthpop, alternatieve hiphop en beats.

Stap mee in een droomwereld waarin theatraal en intiem door één poort kunnen. In Trix komt de groep zijn nieuwe plaat Brighter Wounds voorstellen.

Op 26/9 in Trix, Antwerpen

7. Ezra Collective

Alle macht aan het Collectief! Met hun mix van spirituele jazz, afrobeat en hiphop diende Ezra Collective niet verwonderlijk als live backing band bij de New Yorkse rapper Pharoahe Monch. In eigen naam representeren ze mee de Londense jazz-scene - mét de goedkeuring en schouderklopjes van Gilles Peterson en Shabaka Hutchings. 

Op 21/9 in AB, Brussel

8. Half Waif

Nandi Rose Plunkett verliet Pinegrove om zich volledig toe te leggen op haar soloproject Half Waif. Fraaie keuze: met Lavender schopte deze elegante zangvogel het tot “album of the week” bij Stereogum. Half Waif leunt met haar bitterzoete synthpop dan ook al eens knap aan tegen Kate Bush en ANOHNI. In de Witloof Bar speelt ze haar eerste Belgische show als headliner.

Op 21/9 in Botanique, Brussel

9. Aphex Swift

Altijd benieuwd geweest of Taylor Swift en Aphex Twin het goed met elkaar zouden kunnen vinden? Vast niet. Maar het resultaat is vreemd genoeg enorm verslavend. Hélp, dokter! Een andere vorm van hulpverlening wordt deze week verstrekt door De Kracht van de Wansmaak in de Kinky Star. Daar spelen "onderschatte outsiders, comedy hiphop, schlagers, memes, nightcore, keytargrindcore, Arnold Schwarzeneggermetal" en andere guilty pleasures de boventoon. Dresscode = debardeur. 

Op 23/9 tijdens Kracht van de wansmaak in Kinky Star, Gent

10. Evil Invaders

Deze Belgische aanstormende metalband zal in Trix voor de allereerste keer een volledige showproductie opstellen, voor de opnames van een dvd. Yep, in de metalwereld kopen ze die dingen nog steeds. Ook op het programma: Spoil Engine en Carnation. Zwaai vooral even naar de camera, vooraleer die vuist weer de lucht in mag. 

Op 22/9 in Trix, Antwerpen