Direct naar artikelinhoud
Bioscooptips

Beleef een bloederige klassieker live (en 9 andere geweldige filmtips)

Brussels Philharmonic brengt Jaws live in concert.Beeld RV
en

1. BlacKkKlansman

Spike Lee is boos. Op Donald Trump, op alt-right, op racisten. Maar die woede zet Amerika’s felste regisseur deze keer om in humor. BlacKkKlansman is een sfeervolle seventieskomedie met een hallucinante, maar waargebeurde plot: een zwarte detective infiltreert in de Ku Klux Klan. Een premisse die meteen een glimlach op je gezicht tovert, en Lee slaagt erin om die de hele film lang te bewaren. Tegelijk trekt hij expliciete parallellen tussen de KKK van vroeger en de huidige president. Dit is pittig, gelaagd en relevant entertainment, met een enorme liefde voor de Afro-Amerikaanse gemeenschap.

Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie en hier ons interview met Spike Lee.

2. Burning

Het kortverhaal van Haruki Murakami waarop Burning gebaseerd is, telt nauwelijks tien bladzijden, maar de Zuid-Koreaanse meester Lee Chang-dong (Poetry) puurt er maar liefst tweeënhalf zinderende uren cinema uit. Twee jongens – een eenvoudige boerenzoon en een arrogante yuppie – raken in de ban van hetzelfde ongrijpbare meisje. Hun bizarre liefdesdriehoek roept veel vragen op, en laat de kijker in voortdurende twijfel sudderen. Wat is echt, en wat niet? Burning is een onweerstaanbare psychologische thriller die mysterie en poëzie aan elkaar koppelt. De film laat je achter met een brandende sensatie: het zeldzame, warme gevoel dat je net een klein meesterwerkje gezien hebt.

Nu in de bioscoop. Lees hier onze vijfsterrenrecensie.

3. Jaws in Concert

Net wanneer je dacht dat het veilig was om terug naar de concertzaal te trekken, brengt Brussels Philharmonic Jaws live in concert. In de zomer van 1975 deed de film over een bloeddorstige witte haai de hele wereld huiveren. Volgens regisseur Steven Spielberg had dat vooral te maken met de angstaanjagende muziek van componist John Williams. En die had daarvoor genoeg aan twee noten genoeg: mi en fa. Zet je schrap voor de spannendste concertbeleving van het jaar!

21-23/9 in Flagey. Lees hier ons artikel over het filmconcert.

4. Engel

Een bekende coureur vindt in Senegal de liefde én de dood. Het mag duidelijk zijn dat wielrenner Frank Vandenbroucke model stond voor het hoofdpersonage van Engel, maar staar u daar vooral niet blind op. Regisseur Koen Mortier creëert in de eerste plaats een meeslepende, poëtische cinema-ervaring. Engel is een minder radicale film dan Mortiers vorige langspelers Ex drummer en 22 mei, maar een doordeweeks Vlaams filmpje is dit allerminst. Met zwoele fotografie, bedwelmende muziek en unheimliche droombeelden neemt Mortier je mee op een romantische maar duistere trip.

Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie.

5. UFA Film Nights

Sommige mensen verlekkeren zich een heel jaar op Tomorrowland of Rock Werchter, maar wij leven voor evenementen als de UFA Film Nights. Noem ons nerds, maar er is gewoon iets heel bijzonders aan het zien van een film die een eeuw geleden gemaakt werd, en vandaag nog steeds werkt. Op de UFA Film Nights kunt u dat drie avonden op rij gaan ervaren, met een resem gerestaureerde klassiekers van de stille film, begeleid door live muziek. Twee afleveringen van Louis Feuillades filmfeuilleton Les Vampires, gecombineerd met de elektronische beats van de Franse band Arandel? Genieten. Of komiek Harold Lloyd die in Safety Last aan de wijzers van een klok hangt te bungelen, op live muziek van Brussels Philharmonic? Shut up and take our money!

Van 20 tot 22/09 in Bozar (Brussel).

6. Whitney

Twee uur lang naar de goddelijke stem van Whitney Houston luisteren is allesbehalve een straf. Maar ook wie niets heeft met de muziek van de veel te vroeg gestorven zangeres, zal diep geraakt worden door de tragische en onthullende documentaire Whitney. Regisseur Kevin Macdonald kon rekenen op de medewerking van Whitneys vrienden en familie, maar dat betekent niet dat de film niet kritisch is – integendeel. Merkwaardig hoe scherp Macdonald soms is in zijn vragen, en hoe eerlijk sommigen daarop antwoorden. Net zoals bij Asif Kapadia’s Amy, over Amy Winehouse, blijf je achteraf met een massieve baksteen in je maag zitten.

Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie en hier ons achtergrondstuk over Whitney Houston.

7. Papillon

Lang voor The Shawshank Redemption (1994) was er Papillon (1973), een episch en vooral waargebeurd ontsnappingsverhaal over de naar eigen zeggen valselijk van moord beschuldigde Henri Charrière. En ook 45 jaar na die eerste verfilming blijft Papillon een groots, meeslepend ontsnappingsdrama. Maar in tegenstelling tot Charrière, speelt deze nieuwe remake vooral op veilig.

Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie.

8. My Generation

Het is niet gemakkelijk om het je vandaag in te beelden, maar ooit was Michael Caine – de gereserveerde butler van Batman in de films van Christopher Nolan – een regelrechte hipster. In My Generation neemt hij je mee terug naar die tijd: de swinging sixties, toen alle conventies op de schop gingen, bh’s verbrand werden en het leven eindelijk écht spannend werd. My Generation is een jachtige, plezierige reis door het Londen van de jaren 60, door de ogen van Caine, met interviews van sleutelfiguren als Paul McCartney, Twiggy en Marianne Faithfull.

Nu in de bioscoop. Lees hier ons artikel over de film.

9. Gutland

“Cool. I love scary German boob films.” Zo vatte iemand op YouTube Gutland samen, en wij zijn geneigd het met hem of haar eens te zijn. Terwijl deze Luxemburgse thriller over een klein dorpje met grote geheimen voortkabbelt naar een surrealistische ontknoping, krijgen we om de haverklap borsten in het gezicht geduwd. Maar onder de seks zit een parabel over transformatie en identiteit in de hedendaagse samenleving verstopt. In de vrouwelijke hoofdrol herkent u Vicky Krieps, de vrouw die Daniel Day-Lewis in Phantom Thread een wel héél pittig champignonstoofpotje voorschotelde.

Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie.

10. Ademloos

Daniel Lambo groeide op in de schaduw van de Etex-Eternit-fabriek in Kapelle-op-den-Bos. Die zorgde in het gezin voor brood op de plank, maar maakte ook heel wat buren ziek. Eternit produceerde namelijk tonnen asbestafval. Bij ons, en in de rest van Europa, is de stof intussen verboden, maar elders in de wereld is dat nog niet overal het geval. Zo reist Lambo naar India, waar Eternit een nieuwe fabriek heeft opgericht en gewoon hetzelfde doet als in Kapelle-op-den-Bos. Gewapend met zijn camera trekt Lambo op queeste om asbest wereldwijd te laten verbieden.

Nu in de bioscoop.