© Bart Van den Langenbergh

Brand richt ravage aan in schoolbus: scholieren ongedeerd

Een bus met scholieren van de 3master uit Kasterlee vatte woensdagmiddag langs de Beersebaan in Gierle (Lille) plots vuur. Acht leerlingen, hun begeleider en de chauffeur konden zich in veiligheid brengen, maar de bus is niet meer bruikbaar.

BART VAN DEN LANGENBERGH

Wat een alledaags ritje naar huis in een schoolbus moest worden, eindigde woensdag voor acht scholieren van de 3master uit Kasterlee in een ongewoon avontuur. De leerlingen van de secundaire school voor buitengewoon onderwijs waren woensdag met hun begeleider onderweg naar huis in Vlimmeren (Beerse) en Rijkevorsel toen hun bus rond 13.20u op de Beersebaan in Gierle plots vuur vatte.

© BVDL

Brandblusapparaten

“Ter hoogte van de bandencentrale op de Beersebaan merkte ik dat er rook uit de motor kwam. Ik heb even verderop meteen de bus aan de kant gezet”, legt chauffeur Staf Dekinder uit Geel van de busfirma Kroon Reizen uit Genk uit. “We zijn langs de nooddeur achteraan uitgestapt. De begeleider en ikzelf hebben brandblusapparaten leeggespoten, maar het vuur verspreidde zich verder naar binnen in de bus.” De begeleider bracht de hulpdiensten op de hoogte terwijl de jongeren zich in veiligheid konden brengen op de parking van de winkel van Sas Koffie langs de Beersebaan.

Rookgeur

“Onderweg merkten we een rookgeur in de bus op. We zagen dat de rook langs de ventilatie al naar binnen kwam”, vertelt Peter Lenaerts uit Lichtaart (Kasterlee), al jaren een vaste busbegeleider. “Omdat vooraan de deur niet meteen open ging, moesten we allemaal achteraan langs de nooddeur naar buiten. We zijn meteen beginnen blussen met twee blusapparaten. Een vrachtwagenchauffeur die mobiele toiletten bij had stopte en is zelf met water mee beginnen blussen tot de brandweer er was. Die man is nadien weer doorgereden.”

De brandweer van de zone Taxandria heeft de bluswerken verder gezet. Er kwamen ook een ziekenwagen en twee ambulanciers ter plaatse. “We zijn allemaal om de hoek gaan staan. De ambulanciers hebben gecontroleerd of we niet te veel rook hadden binnengekregen. Alles was in orde”, legt Peter Lenaerts uit. “Alle ouders zijn ook op de hoogte gebracht van het incident. We hebben hen kunnen geruststellen en melden dat iedereen ongedeerd was.”

Een andere bus van Kroon Reizen kwam de meeste gestrande scholieren oppikken. Een van de ouders kwam zelf ter plaatse om een leerling op te halen.

© BVDL

Spelletje aan het spelen

De jongeren waren wat later thuis maar lieten dat niet aan hun hart komen. “We waren met enkelen een spelletje aan het spelen op de bus toen we een rookgeur opmerkten”, vertelt Dean Schepens uit Rijkevorsel. “De bus is meteen gestopt en we zijn allemaal langs de achterkant rustig kunnen uitstappen. We hebben er niets aan over gehouden.”

De uitgebrande bus met 336.000 kilometer op de teller is niet meer bruikbaar.

© Bart Van den Langenbergh