© BDD, rr

Vijf jaar cel gevraagd voor dertiger die ex-vriendin bijna doodsloeg met hamer

Het openbaar ministerie in Turnhout heeft woensdag een gevangenisstraf van 5 jaar gevorderd tegen een Nick P. (34) uit Westerlo. De dertiger sloeg op 14 januari 2018 zijn ex Freyja D.P. (36) bijna dood met een houten hamer in de kelder van haar huis in Geel.

Of de rechter daar op ingaat is nog maar de vraag, want de rechtbank moet zich ook nog uitspreken over de kwalificatie: poging tot moord of opzettelijke slagen en verwondingen met voorbedachtheid?

Het parket toonde zich eerder bereid de aanklacht af te zwakken tot het laatste, ook al achtte eerste substituut-procureur Peter Van Der Flaas de intentie tot doden én de voorbedachtheid bewezen. “Maar Nick P. is uit eigen beweging gestopt met die hamerslagen. Hij is tot bezinning gekomen tijdens zijn daad en heeft beslist om het slachtoffer te laten leven”, was de redenering van de openbare aanklager.

Dat werd in dank aanvaard door meester Walter Damen, de advocaat van de beklaagde. Die zei woensdag tijdens de voortzetting van de zaak dat een voorwaardelijke straf van 5 jaar voor Nick P. de mogelijkheid zou bieden om terug te gaan werken en zo het slachtoffer te vergoeden. “Ik heb contact gehad met zijn vorige werkgever, en hij mag er terug in dienst komen.”

“Destructieve relatie”

Meester Damen riep verzachtende omstandigheden in voor de daden van Nick P., die zich in de kelder van zijn ex had verscholen en haar daar had opgewacht. “Het was een destructieve relatie. Hij wilde bewijzen voor haar drugsgebruik verzamelen om haar klem te zetten, zodat de kinderen in het vervolg bij hem konden worden ondergebracht.”

De advocaat zei dat zijn cliënt in geval van een voorwaardelijke straf akkoord gaat met een contactverbod en een straatverbod, zodat slachtoffer Freyja D.P. hem niet meer kan tegenkomen.

Freyja zelf zei woensdag tegen de rechter dat ze Nick P. “nooit meer wil zien.” P. had haar een jaar eerder ook al eens met een mes aangevallen en in de borst gestoken.

Vonnis op 7 november.

HHM