Ook al opgemerkt? We zien steeds minder vrijscènes in films

© Getty Images

De nieuwste films bevatten minder seks- en naaktscènes dan vroeger. In meer dan de helft is zelfs geen streepje naakt te bespeuren. Dat is de conclusie van filmanalist Stephen Follows. Als regisseurs dan toch een seksscène in een film verwerkt, gaat het wel vaker om heel grafisch beeldmateriaal.

Hanne Vandenweghe

De Britse Stephen Follows houdt zich graag bezig met het analyseren van films: hij doorploegt sinds 2000 verschillende databases om zo elk jaar de 250 best scorende films in de Verenigde Staten te onderzoeken. Daaruit blijkt dat we veel minder vrijscènes of naakt zien dan 24 jaar geleden. Concreet is de seksuele inhoud in films met bijna 40 procent gedaald. In het jaar 2000 had minder dan 20 procent van de best scorende films helemaal geen seksuele inhoud. Tegenwoordig gaat het om ongeveer te helft.

Mogelijk is die daling te verklaren door het werk van intimiteitscoördinatoren. Zij werken op de set nauw samen met regisseurs en stellen onder meer seksscènes in vraag. Is de passage een meerwaarde in het verhaal of is deze minder belangrijk? Kijkers die seks willen zien zonder een geloofwaardig verhaal hebben immers gemakkelijk toegang tot internetporno. Die gesprekken leiden er soms toe dat seksscènes worden geschrapt.

LEES OOK:

Er zijn dan misschien minder seksscènes, maar de scènes die de film halen, zijn wel grafischer dan ooit. In 2023, bijvoorbeeld, was volledig frontaal vrouwelijk naakt te zien in de films Joy ride en No hard feelings. In zowel Fair play als Saltburn, eveneens uit 2023, beleefden vrouwelijke personages orale seks tijdens hun menstruatie. Ook de penis — al dan niet een prothese — komt meer aan bod dan vroeger. In May december en Mary & George iseen mannelijk lid in erectie te zien.

De toekomst van de seksscène zal volgens experts door de volgende generatie worden bepaald. En dan ziet het er niet zo goed uit, want generatie Z is preuts. Niet alleen hebben jongeren minder seks dan hun ouders; ze willen ook minder seks zien op het scherm. Dat bleek in 2023 uit een peiling van de universiteit van Californië.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer