© jan auman

Schotense chemicus brouwt kruidig bier op de zolder

Schoten is een streekproduct rijker. Jannick Van Mechelen gebruikte zijn kennis als laborant om zich te verdiepen in het brouwersambacht. En zie, na heel wat experimenteren op de zolder met ketels, branders en leidingen is daar de Janus Dubbel: donkerkleurig, kruidig en met een alcoholpercentage van 8%.

Jan Auman

Jannick Van Mechelen (22) is de zoon van Inge De Vos en Luk Van Mechelen, van de bekende elektrozaak die 89 jaar lang een winkel had in de Churchilllaan. Hij is beroepshalve aan de slag als laborant bij BASF maar tussen de shiften door is Jannick thuis, in de wijk Zwaan bij de E10-plas, graag in de weer in zijn eigen laboratorium: niet om chemische producten te fabriceren, maar om bier te brouwen.

“Hoe dat precies moet, leerde ik aan het CVO in Anderlecht, waar ik na de opleiding technicus in fermentatieprocessen gediplomeerd bierbrouwer werd”, lacht Van Mechelen. “Ik werd ondergedompeld in de wereld van mout en hop en leerde zowel laag-, hoog- als spontaan gegiste bieren maken. Ook voedselveiligheid en debietregeling stonden op het programma. Geen klein bier, maar wel razend interessant.”

Veel geproefd

Vader Luk Van Mechelen raakte al net zo gefascineerd door het ambacht als zijn zoon. Beiden hebben maandenlang geëxperimenteerd op zolder. “Natuurlijk werd er veel geproefd, door onszelf en door vrienden. Maar we waren kritisch en ondanks dat we soms lekkere elementen proefden, was de smaak pas echt raak bij dit recept, van wat we later onze Janus Dubbel hebben gedoopt”, vertelt de jongste.

Janus is een dubbel, van hoge gisting en met kruidige toetsen waardoor het volgens sommige kenners wat aan La Chouffe doet denken. Het heeft alleszins een stevige ‘body’ en komt krachtig over, zonder dat je er van achterover slaat. Ideaal bier om de donkere maanden door te komen en om te koken.

Omdat de reacties zo positief waren, klopte Jannick aan bij de grotere huisbrouwerij Sint Canarus in Deinze. “De collega’s daar hebben volgens ons zelf uitgedokterde recept onlangs 800 liter Janus Bier gebrouwen. Die naam hebben we zelf verzonnen. Daar moet je niet te veel achter zoeken. Hij begint met de J van Jannick en klinkt goed”, aldus de Schotense brouwer.

In cafés en drankenhandels

Terwijl Luk en Jannick alweer broeden op een opvolger van hun Janus, mogelijk een tripel of een bier met een laag alcoholpercentage, vinden vader en zoon gelukkig steeds meer verkooppunten voor hun eerste geslaagde brouwsel.

In Schoten kan je een Janus bestellen in onder meer Domus Café en Den Trol in Schoten en Hof Van Wezel en Bodega Gilles in ’s-Gravenwezel. Ook de bekende drankenhandel De Kroon in Wijnegem heeft hem op voorraad. We vermelden nog dat het Federaal Voedselagentschap Janus heeft getest en goedgekeurd voor consumptie.

© JAA