© Jan Van der Perre

Kris Peeters: “Mooie uitdaging om constructief oppositie te voeren, maar ik zeg niet dat ik het zelf ga doen”

Vicepremier Kris Peeters (CD&V) moest na een spraakmakende verhuizing en een slopende campagne vrede nemen met een matig verkiezingsresultaat. Nu zit CD&V ook niet meer aan tafel voor de formatiegesprekken. “Of dit niet naar mijn wens is? Dat is voorzichtig uitgedrukt.”

Dirk Hendrikx

Het telefoontje van Bart De Wever maandag is vast geen hartelijk gesprek geweest.

Kris Peeters: Ik zat als vicepremier mee aan het staatsbanket met de Franse president Macron en zijn echtgenote. Tegen elf uur belde Bart De Wever: ‘Kris, ik moet u meegeven dat ik een keuze heb gemaakt en dat ik verder met sp.a en Open Vld zal bekijken of we eruit geraken.’ Ik heb hem bedankt om me dit te melden. Meer is er niet gezegd.

U was verrast.

Ja. Vorige week maandag had hij nog laten verstaan dat de voortzetting van de meerderheid een mogelijkheid was. Hij had het ook over een andere mogelijkheid, met sp.a. Dat zou dan zijn met CD&V of Open Vld. Wij hebben altijd gezegd dat we ook bereid waren om in andere formules onze programmapunten naar voren te brengen. Ons gesprek was niet van die aard dat ik ongerust was. Integendeel. Maar goed, het is wat het is.

U noemt het ook eigenaardig.

Omdat ik heel wat debatten heb meegemaakt waarin heel wat tegenstellingen tussen N-VA en sp.a naar boven kwamen. We merkten ook dat N-VA het moeilijk had met voor ons belangrijke thema’s, zoals betaalbaar wonen en de levenskwaliteit in de stad. Sp.a wil op die punten nog verder gaan. Hoe moet dat dan, als het met CD&V al zo moeilijk lag?

Had Bart De Wever als verzoener voor een bredere coalitie moeten opteren?

Hij zit aan het stuur, hij heeft een keuze gemaakt. Wij kiezen voor een constructieve oppositie, in het belang van de Antwerpenaar. Het zal wennen zijn na tachtig jaar, maar we gaan ervoor.

Dit is niet wat u wenste.

Dat is voorzichtig uitgedrukt. Maar goed, de Antwerpenaar heeft gestemd. Wij hebben met een enthousiaste ploeg hard gewerkt. Dat is democratie.

Uitgerekend u en Marc Van Peel hebben zes jaar geleden de coalitievorming mogelijk gemaakt, door de CD&V uit het kartel met sp.a te laten stappen.

Het is juist dat ik in 2012 heb geholpen om de huidige coalitie te realiseren. En dan dit zes jaar later. Dat is de ironie van het lot.

Voelt dat aan als verraad?

Dat zijn grote woorden. Nogmaals, leuk is het niet, maar het is deel van de democratie.

Is het een persoonlijke afrekening?

Wij zijn professionals. In de campagne heb ik Bart De Wever wel horen zeggen dat zijn voorkeur naar de coalitie met CD&V en Open Vld ging. En over zijn persoonlijke aanvallen naar mij toe zei hij ‘plagen is om liefde vragen’.

Die vraag was blijkbaar niet zo gemeend.

Dat lijkt mij ook.

En nu? Er wordt gezegd dat een jongere partijgenoot uw zitje in de gemeenteraad krijgt.

Dat zou kunnen. U weet dat men mij gevraagd heeft om naar Antwerpen te komen. Ik had drie doelstellingen. CD&V op de kaart zetten in de stad. Dat is zeker gelukt tijdens de campagne. Ten tweede een zo goed mogelijk verkiezingsresultaat. Dat hebben we niet gehaald. Het is wat het is. Ten derde wilde ik ook maximaal verjongen. Daar zijn we goed mee bezig.

Nu moet u nog maar eens spitsroeden lopen. “De afgang is compleet”, schrijft De Standaard.

Ik kan u zeggen dat bepaalde artikels mij de wenkbrauwen doen fronsen. Maar wij blijven aan de kar trekken, ook in moeilijke omstandigheden. Het was niet eenvoudig, we hebben hard gewerkt met een dynamische ploeg. Het is normaal dat de frontman alle wind pakt. Zeker als dat een vicepremier is die naar Antwerpen komt met duidelijke ambities, die dan niet uitkomen.

Is er kritiek vanuit de partij zelf?

Ik denk dat CD&V altijd gewaardeerd heeft dat ik de stap heb gezet. Iedereen verklaarde mij voor gek. Nog geen enkele politicus van enig kaliber heeft dit gedaan én met succes kunnen afsluiten. Dat wist ik, toch heb ik het gedaan. En ik blijf mij ook verder engageren. Ik wil niet de indruk geven dat ik het schip verlaat, dat ik er niet meer bij hoor in Antwerpen. Hoe groter de tegenwind, hoe meer ik volhard. Het wordt een mooie uitdaging om constructief oppositie te voeren. Ik zeg niet dat ik dat zelf ga doen vanuit de gemeenteraad. We gaan kijken wie daarvoor het best geplaatst is. En Europa? Daar kan ik nu nog niets over zeggen.

LEES OOK: Kris Peeters trekt Europese lijst voor CD&V