Vicepremier Petra De Sutter wil de vicieuze cirkel van burnouts en werkstress doorbreken met 5 dagen extra verlof per jaar.
Foto: VRT NWS

Ook Groen schuift sociaal beleid naar voren op Dag van de Arbeid: partij wil 25 in plaats van 20 dagen wettelijk minimumverlof

Groen wil het wettelijk minimumverlof in ons land uitbreiden van 20 naar 25 dagen. Dat idee lanceert vicepremier Petra De Sutter niet toevallig op de Dag van de Arbeid. “1 mei is al lang niet meer de dag van de socialisten. Ook wij hebben voorstellen die sociaal zijn en tegemoetkomen aan de mensen op de arbeidsmarkt, vooral aan de meest kwetsbare groepen.”

Momenteel zijn werkgevers in ons land verplicht om minimaal 20 verlofdagen toe te kennen. “Daarmee bengelen we helemaal onderaan het Europese gemiddelde”, zegt De Sutter in De Ochtend op Radio 1. “Landen als Frankrijk, Denemarken en Luxemburg hanteren minimaal 25 dagen wettelijke verlof. Dat willen we veranderen.” 

Ongeveer de helft van de werknemers in de privésector moet het momenteel met 20 verlofdagen doen. “Daarbij gaat het vaak om de minst betaalde jobs: poetshulpen, kelners, mensen uit de bouw. Werknemers uit de bankwereld, de chemie, overheid, onderwijs enzovoort kunnen rekenen op veel meer dagen. Wat ons betreft, is iedereen gelijk voor de wet.”

Vicieuze cirkel

De Sutter erkent dat zo’n maatregel investeringen vraagt, maar zonder kost het werkgevers volgens haar nog veel meer geld. “500.000 mensen in ons land zijn langer dan een jaar afwezig op het werk. Dat heeft te maken met werkstress en burn-outs. Zo beland je in een vicieuze cirkel: door mensen langer en harder te doen werken, en dit soort zuurstof niet te gunnen, vallen er meer en meer mensen uit. Dat heeft een enorme maatschappelijke economische kost van 12 miljard euro.”

5 extra wettelijke verlofdagen per jaar toekennen, kan volgens De Sutter die cirkel doorbreken. “Een studie toont aan dat bijna de helft van de mensen die worstelen met hun work-lifebalance aangeven dat een extra week verlof dat evenwicht kan verbeteren.”

Tegemoetkomen aan kwetsbare groepen

Het voorstel lijkt op weinig bijval van haar federale coalitiepartners te kunnen rekenen. “Binnen de Vivaldi-regering zijn we de enige partij die dit op tafel legt. We hebben gezien dat het niet in het programma van Vooruit staat.” Meteen de reden waarom Groen vandaag, op de Dag van de Arbeid, zelf sociaal beleid naar voren schuift. “1 mei is al lang niet meer de dag van de socialisten. Ook wij hebben voorstellen die tegemoetkomen aan de mensen op de arbeidsmarkt, vooral aan de meest kwetsbare groepen.”

Vraag is: waar hiervoor de nodige financiën te halen? Alles draait rond efficiëntie, meent De Sutter. “We denken aan een vermogensbelasting, waarbij de extreemrijke mensen in ons land een extra bijdrage kunnen geven. We willen ook de vervuilers laten betalen. We zitten in een transitie richting CO2-neutraliteit, maar we geven nog altijd 20 miljard fossiele brandstofsubsidies per jaar. Daar kan je besparen.”

Meest gelezen