© Patrick Van Dyck

‘Boer Jef’ (24) trekt rond met mobiele kinderboerderij: “Veel kinderen hebben nog nooit een geit gezien”

Jef Vorsselmans, beter bekend als ‘boer Jef’, heeft de knoop doorgehakt en wijdt zich nu voltijds aan zijn mobiele kinderboerderij Farm on Wheels. Zijn doel? Kinderen later kennismaken met dieren. “Want veel kinderen hebben nog nooit eens geit in het echt gezien.”

pvdy

We ontmoeten Jef Vorsselmans en zijn Farm on Wheels op de parking van de Delhaize in Boechout. “Om de nationale spaaractie van het warenhuis in de kijker te zetten”, legt Jef uit. ‘Boer Jef’, zoals hij bij vrienden en familie gekend is, heeft zich als doel gesteld iedereen met een hart voor dieren kennis te laten maken met de dieren die leven op een kinderboerderij. “De meeste kinderen kennen konijnen, eenden, kippen, geiten, schapen en kuikens beter in een virtuele wereld dan in het echt. Daar wil ik verandering in brengen. Er is niets leuker dan de dieren eens te mogen aaien of ze een knuffel te geven.”

Jef is bachelor in de agro- en biotechnologie. “Ik ben afgestudeerd als dierenartsassistent”, zegt hij. Maar een lange witte jas droeg Jef na zijn studie niet meer. De start van zijn mobiele kinderboerderij herinnert hij zich nog goed. “Mijn buurvrouw is kleuterjuf. Ieder jaar liet ze iemand met enkele dieren naar haar school komen. Omdat die man een keer niet kon, vroeg ze mij om in te springen. Vermits ik thuis tientallen dieren had, ging ik graag op die vraag in.”

Waar hij wordt gevraagd? “Van scholen over rusthuizen en verjaardagsfeesten tot braderieën en opendeurdagen voor bedrijven. Je kan het zo gek niet verzinnen.” Of hij ook opdrachten weigert? “Absoluut. Als ik de diervriendelijkheid van het gebeuren niet voel, dan kom ik niet. De veiligheid en de liefde van mijn dieren gaat boven alles.” Daarover hoeft Jef zich vandaag geen zorgen te maken. Wanneer Elke Ortmans (36) uit Lint met haar kinderen Francis (8), Kristiaan (5) en Johanne (3) de mobiele kinderboerderij zien, is het dolle pret. “Fantastisch toch dat Jef met zijn dieren naar hier komt”, klinkt het. “Dan hoeven wij niet naar de boerderij. Deze dieren in het echt zien is toch veel beter dan op televisie. Een dikke pluim voor ‘boer’ Jef.”